Familj Mats Nilsson var journalist, i ordets bästa bemärkelse. Han brann för sin publicistiska gärning, för tidningarna och för pressens betydelse i en levande demokrati. 

I drygt femton år hade jag förmånen att få jobba tillsammans med Mats för att utveckla Studieförbundet Vuxenskolans tidskrift Impuls. Genom åren stärktes Impuls till att vara en ledande organisationstidskrift, vilken såväl läsare som annonsörer kom att uppskatta. Detta var i stor utsträckning Mats förtjänst.

Mats stod upp för sin journalistiska integritet, och han stod upp för att Impuls skulle vara en tidskrift som uppskattades för sin bredd i reportage och artiklar. En tidskrift, som skulle vara mycket mer än en vanlig intern personaltidning, eller ett reklamblad för studieförbundet. Mats förstod att värna tidskriftens egen integritet, dess självständighet och dess betydelse.

Mats anställdes som redaktionssekreterare för tidningen Impuls i januari 1982. Han jobbade på Studieförbundet Vuxenskolans förbundskansli till 2015. Men som redaktör för Impuls fortsatte han i ytterligare fyra år på frilansbasis, till halvårsskiftet 2019. Då satte Mats Nilsson punkt för imponerande 37 år i Impuls och folkbildningens tjänst.

För en journalist är inte steget långt mellan tidningsvärlden och folkbildningen. Få personifierar det så väl, som just Mats. Han hade ett genuint engagemang för folkbildningen och för kraften i civilsamhället. Mats hade en unik förmåga att runt om i hela Sverige fånga berättelser om människor och föreningar, som engagerat sig för andra, genom studiecirklar, kultur- och biståndsverksamhet.

Det skrivna ordet stod Mats nära på flera sätt. Hans intresse för litteratur bar han med sig i sitt antikvariat i Trosa. För Mats var antikvariatet en oas, en plats där han kunde samla kraft bland sina älskade böcker.

Mats var inte den som hördes mest. Han var eftertänksam och klok. Han var ödmjuk och hade ett stort hjärta för sina medmänniskor. Detta oavsett det handlade om arbetskamrater, vänner och kollegor, eller om det handlade om människor runt om i världen, och på andra kontinenter. 

Vi är många som minns Mats Nilsson med värme och saknad. Våra tankar är hos Mats fru Elisabeth samt dottern Anna och sonen Peter med familjer.

Det är tomt utan Mats.