Agnes Wirengren värnade om sin hembygd

Agnes Wirengren, Björkvik, har avlidit i en ålder av 95 år.

Agnes Wirengren, Björkvik, somnade in på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Agnes Wirengren, Björkvik, somnade in på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Foto: Cecilia Tuohy

Minnesord2021-03-26 08:00

Agnes Wirengren var skånskan född 1925 från Finja i norra Skåne som genom giftermål med K-G Wirengren 1948 kom till gården Ödesäng i Björkvik. De hade träffats på föreningsskolan Sånga- Säby. Skånska dialekten behöll hon livet ut och hon kom tidigt att engagera sig i kommunpolitiken för dåvarande bondeförbundet. Efter 1971 när Björkvik blev en del av Katrineholms kommun fortsatte hon med politik men kom alltmer som föreningsmänniska att kämpa för Björkvik i mer än 60 år. Tidigt förstod hon att ensam är inte är stark utan det gällde att bygga nätverk. Tillsammans med May Engvall och andra bildades Björkviks bygdekommitté, en paraplyorganisation för bygdens föreningar med syfte att tillvarata bygdens intressen och man började ge ut bygdetidningen Nya Yngarebygden. Dåliga vägar och kommunikationer var en återkommande fråga. En stor framgång var när trafikplatsen Gammelsta blev verklighet när E4 blev motorväg.

Som nuvarande ordförande i Björkviks hembygdsförening kan jag inte nog betona hennes insats som ordförande i vår förening i 23 år. Genom sitt arbete som studieorganisatör i studieförbundet Vuxenskolan började hon med rullbandspelare intervjua äldre personer och starta många olika kurser i t.ex. språk men framför allt i hembygdens historia. Ett stort projekt var att ta hand om Jean Zeschkes alla nästan 6 000 glasplåtar med bilder från 1920-talet och framåt från Björkvik. Det blev grunden till det arkiv som 1980 stod klart vid hembygdsstugan. Många av studiecirklarna resulterade i tryckt material som Björkviks soldater, Försvunna torp och gårdar, Nunnebanan, Björkviks flygbas och Björkviks elva affärer. Böcker som många släktforskare efterfrågar och har glädje av. Agnes tog initiativet till hembygdsföreningens årsskrift och anordnandet av en årlig återvändardag med teater, sång och musik.

Jag lärde känna Agnes genom studiecirkeln ”Sörmland läser Sörmland” och kom sedan att i många år delta i hennes hembygdscirklar i Björkviks bibliotek och vara med om att skriva om affärerna i Björkvik. Agnes var engagerad, målmedveten och pådrivande. Jag är tacksam att jag fick vara med på Agnes 90-årsfirande 2015 med K-G och deras stora familj, innan krafterna började avta. Agnes somnade in på Internationella kvinnodagen 8 mars.

Tack Agnes ”Fru Björkvik” för din stora insats för bygden och hembygdsföreningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!