Åke Gustavsson till minne

Folkbildaren Åke Gustavsson har avlidit 84 år gammal. Han efterlämnar hustrun Anne-Marie samt döttrarna Susanne och Tina med familjer.

Åke Gustavsson har avlidit.

Åke Gustavsson har avlidit.

Foto: Privat

Minnesord2023-07-05 10:46

 Åke föddes i Linköping 1939. Som ung började han arbeta i Metallverken, Finspång. Under ca 2 år arbetade han som vårdare på ett vårdhem för pojkar i Norrköping. Senare blev han utbildningskonsulent i Studiefrämjandet i Karlstad dit han flyttade med hustrun Anne-Marie. 

Här började Åkes intresse och känsla för just folkbildning vilket medförde att han och hustrun flyttade till Östergötland. Där påbörjade Åke 1963–65 sin utbildning i Linköpings lärarhögskola med inriktning folkrörelser och fritid. Familjen med barnen flyttade senare till Nyköping där han blev bofast. 1970–1981 var Åke lärare på Stensunds folkhögskola utanför Trosa. Åter till hemstaden som lärare och föreståndare på Nyköpings folkhögskola (fram till pensionen 1985) där han bl.a. arbetade med vuxenutbildning för LO-och TCO förbundens medlemmar. Han skrev även boken ”Vuxenutbildning–fackligt ansvar” för TCO. 

Åkes intresse för politik och kultur medförde uppdrag för Socialdemokraterna i Nyköping som ersättare i Kommunfullmäktige och som ledamot i kulturnämnden under ca 6 år. 

Som aktiv pensionär började Åke tillsammans med likasinnade forska om och med Nyköping som gammal industrikommun sedan medeltiden fram till 1900-talets slut. Detta medförde att Åke var med och bildade Textilhistoriska gruppen i Nyköping 2005 och senare med bildandet 2011 av Södra Sörmlands industrihistoriska förening. I båda föreningarna var syftet att förmedla kunskaper och information, tämligen okända för allmänheten, om t.ex. gruvor, järnframställning, textil, trä, papper mm. Speciellt intressanta var de första Vallonerna som kom till Sverige och just till Nyköping i början av 1600-talet. 

Åke drev även tillsammans med flera andra idén att dessa frågor borde få en fast plats i form av stadsmuseum, vilket senare resulterade i att kommunen upplät Slottsvaktens kulturarvsmuseum 2014. År 2017 flyttade utställningarna till Stadsvaktens kulturarvsmuseum, där Nyköpings Hembygdsförening och Industrihistoriska föreningen i Nyköping ombesörjer och förvaltar ett kulturarv till gagn för dagens och framtidens generationer. Många minnen finns kvar från studiecirklar, föredrag och föreningsmöten, där folkbildaren Åke gav oss ovärderliga kunskaper som förpliktigar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!