Gillis Andersson

Gillis Andersson, Nyköping, har avlidit, vid 84 års ålder

Läkaren Gillis Andersson, Nyköping, har avlidit.

Läkaren Gillis Andersson, Nyköping, har avlidit.

Foto: Privat

Minnesord2020-04-07 23:00

Läkaren Gillis Andersson, Nyköping, har avlidit i en ålder av 84 år. Han sörjs av hustrun Mona, barn, barnbarn, syster, bror, vänner och tidigare arbetskamrater vid Danderyds sjukhus.

Gillis Andersson föddes i Kalmar. Barndomen sammanfattades i ett enda ord – lycklig. Det stora intresset var fotboll, Pinnen hans smeknamn och Kalmar FF hans lag. När familjen flyttade till Södertälje blev han kvar till studentexamen och bodde då hos sin mormor och själsfrände. Efter Medicine Licentiatsexamen vid Karolinska Institutet fick han anställning på narkoskliniken på Danderyds sjukhus. När intensivvårdsavdelningen invigdes utsågs Gillis till dess förste chef. En teamleader, som varje morgon, frustande av arbetslust,  tog sig an dagens problem, ivrigt följd av sitt entourage. 

Gillis var en god mentor och lärare, som alltid på ett ödmjukt och vist sätt fann tid att beskriva, undervisa och dela med sig från sin enorma erfarenhet. Han personifierade begreppet empati med aldrig uppgiven behandlingsmöda även för de svåraste fallen.

Gillis livsgärning, Andningsdispensären, sedermera omdöpt till Nationellt respirationscenter, fick erkännande långt utanför landets gränser. Med modern förståelse för en av vårdens grundstenar, livskvalitet, utfördes här ett unikt pionjärarbete genom utveckling av vård i hemmet av respiratorbundna patienter. Detta krävde nytänkande beträffande såväl teknisk apparatur som trakealkanyler. Med hjälp av duktiga tekniker modifierades framför allt silverkanyler till en individuellt skräddarsydd lösning  för varje patient. Till kliniken, som lokalt fick smeknamnet Silver Bar, kom patienter både från Sverige och andra länder. Gillis var tidig med att göra hembesök och med sköterska och tekniker gavs det bästa möjliga för varje enskild patient.

Gillis var också mån om kollegornas välbefinnande. Fysisk aktivitet var viktigt och mången ung läkare fick följa med i Vasa-loppspår eller terränglopp. Ibland kombinerades hembesök med ett 3-milslopp i närheten. Då kunde ju både läkare och patient få optimerad tillgång på luft.

Gillis hade en stark pliktkänsla, en hög integritet och en orubblig etisk inställning både till sina patienter, sitt arbete och sin familj, där alla på något sätt alltid upplevde sig ha högsta prioritet. 

Medicinsk vård skall ges i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ibland, som nu i krisen runt Covid-19, står vi dock utan båda. Då måste vi ta till läkekonsten och våga utveckla vården för att hantera utmaningar där inga mallar finns. Denna förmåga parad med oräddhet och kurage var egenskaper, som gjorde Gillis Andersson till en unik läkare och arbetskamrat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!