Irja Inkeri Frohm till minne

Irja Frohm har efter en tids sjukdom avlidit vid 76 års ålder. Hon sörjes närmast av sin son Niklas och hans sambo Ariadna samt av sin bror Lennart och med familjer.

Irja Inkeri Frohm har avlidit.

Irja Inkeri Frohm har avlidit.

Foto: Privat

Minnesord2023-02-22 08:57

Irja Inkeri Frohm, 1946 - 2023, kom till Trosa 1948 efter en äventyrlig färd från Finland via Haparanda. På fädernet härstammade Irja från Ingermanland, en svensk Östersjöprovins som senare blev rysk. Under Andra världskriget besattes Ingermanland av Tyskland. Efter flera år av svält och umbäranden lyckades fadern 1942 fly till Finland där han träffade mamma. Irja föddes 1946 i Helsingfors och döptes i domkyrkan vid Senatstorget. Irja fick som andranamn Inkeri vilket är en finsk form av Ingegerd/Inger som gett Ingermanland dess namn. Irjas mor kom från Wasatrakten och var släkt med nationalskalden Runeberg och konstnären Wirkkala. För att undgå utlämning till Sovjetunionen bestämde sig familjen för att brådstörtat fly till Sverige. Resan gick med tåg från Helsingfors till Torneå och sedan till fots till Haparanda. I nattmörkret fick lilla Irja sitta på fars rygg under färden från Torneå till Haparanda.

Första året i skolan gick Irja i Gamla skolan som var belägen vid torget. Sedan fortsatte skolgången i den nybyggda skolan, Trosa folkskola. Irja tog handelsrealexamen vid Gnesta samrealskola och påbörjade efter skolgången tjänstgöring vid Trosa och Hölebo sparbank 1961. Banken bytte namn men Irja blev arbetsplatsen trogen till sin pension 2011. Irja var en lojal, noggrann och plikttrogen person. Med tanke på föräldrarnas erfarenheter så klagade man aldrig inom familjen eftersom livet då hade blivit outhärdligt med tanke på föräldrarnas erfarenheter. Det gällde att uthärda. Trots allvarlig sjukdom under det senaste halvåret hörde man aldrig Irja bekymra sig utan hon uthärdade tappert sitt bittra öde. De sista fem veckorna vårdades Irja på bästa vis på Häradsgården i Vagnhärad.

Irja träffade på 60-talet sin man Karl-Ove Frohm och fick med honom sonen Niklas. Karl-Ove avled 2014. Irja var mycket intresserad av blomsterodlingar. Hon fick goda möjligheter att utöva detta intresse i sina två hus som hon kallade Näcken efter fastighetsbeteckningen. Blommor odlades i ängen framför husen och som blomster i krukor på terrassen mot ån. Husen tillhör Trosas äldre bebyggelse och har anor från 1700-talet. Det ena huset har sex kakelugnar. Sannolikt blev det äldre originalet uppbrunnet i samband med rysshärjningarna 1719. Nya hus tillkom på 1700-talet och reparerades på 1960-talet av hennes svärfar Harry Frohm. När svärmor Anna-Lisa blev äldre flyttade hon som änka till hyreshuset ”Sälen” och Irja och Karl-Ove övertog husen och båda kände det som sin uppgift att föra den gamla Trosatraditionen vidare. 

Irja var också mycket intresserad av estetik, kanske en gemensam ådra med sysslingen Wirkkala. Det estetiska intresset koncentrerades på heminredning. Hon utvecklade heminredningen i en äldre hemtrevlig Trosastil. Varje sak skulle ha sin mycket bestämda plats och harmoni i form och färg var ett ledord. Hemmet blev för Irja en fridfull och harmonisk miljö. Man skulle kunna karakterisera det som en Trosaidyll, en plats där själen får ro. Förutom hemmet tyckte Irja om resor och mode. Det var viktigt att vara snyggt klädd. Under åren har Damgarderoben på torget fått många besök. Nu förs traditionerna med att förvalta Irjas älskade Näcken vidare av sonen Niklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!