Karl-Lennart Eriksson till minne

Karl-Lennart Eriksson, Oxelösund, har avlidit i en ålder av 89 år.

Karl-Lennart Eriksson har avlidit.

Karl-Lennart Eriksson har avlidit.

Foto: Jenny Folkesson

Minnesord2021-01-30 08:00

För 70 år sedan, mars 1951, startade IOGT en egen avdelning/loge i Bränn-Ekeby. Karl-Lennart Eriksson var 20 år och en av dem som då blev medlem. Redan i juni sattes den första revyn ”i elfte timmen” upp. Många fler skulle följa.  

Föreningen höll till Föreningsborg – Korpela som var bygdens samlingslokal i Bränn-Ekeby. När den senare såldes kunde föreningen så småningom hyra lokal i Lövhagens skola. Föreningen fick eget kontrakt på hela skolan 1982, med möjlighet att hyra ut till andra föreningar i bygden. Där blev vi kvar tills kommunen sålde hela fastigheten 2014. 

Föreningen har varit aktiv såväl inom kretsen som inom distriktet. Många glada minnen finns från både sillsexor och julgröt. Tillsammans med Tunabergarna ordnades båtresa från Hummelvik till hemlig destination under många år. Lokalt har det varit allt ifrån mötesverksamhet till motionsaktiviteter och danskurser.  En hembygdscirkel startades med många aktiva. 

Gökotta vid Mosstorp med dans och fågelskådning blev en tradition som startade redan 1952 och pågick fram till 1962. Sedan fortsatte det med morgonvandringar på olika platser i våra närområden under många år. 

Målet på första teaterresan var föreställningen My fair lady 1959. När Tystbergarevyn startade med mat och teater åkte vi gemensamt dit under många år. 

Hösten 1964 anordnades den första byakvällen för allmänheten i Föreningsborg som kom att följas av många kommande danser.  Fortsättningen blev logdanser både vid Bottenkarlshyttan och Stora Glashyttan som fortsatte fram till 2004 då vi arrangerade vår sista dans. Våra byakvällar var vår största inkomstkälla till vår verksamhet. Ofta ordnades någon kulturaktivitet med inbjudna talare eller musiker per säsong.   

Föreningen har särskilt värnat om verksamheter för barn och ungdomar. Under flera årtionde hade vi en aktiv UNF-avdelning med ungdomar från bygden. Det blev även satsningar på Juniorer och Miniorer. Årets luciafest samlade bygdens barnfamiljer. Sommartid sparkade man boll vid Bottenkarlshyttan och på vintern blev det skidåkning. En period spelade vi volleyboll i korpen. 

Tiderna förändras och föreningslivet ser inte längre ut som förr, det är mycket som konkurrerar om tid och uppmärksamhet. 

Karl-Lennart var en eldsjäl och drivande i vår förening som kämpade för nykterhetsarbetet i bygden. 

Ett stort tack för din gärning. 

Våra tankar går till Gudrun och barnen med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!