Minnesord
Arne Kihlbaum-Larsson, Nyköping, avled den 19 juli 2022 i en ålder av 89 år. Han sörjes närmast av hustrun Margareta och barnen Fredrik och Charlotta med familjer.
Arne Kihlbaum-Larsson var skolledare i Nyköpings kommun åren 1968-1993. Han föddes på Trollesund i Aspa, växte upp i Stigtomta och tog examen vid Lärarhögskolan i Uppsala. Efter sin första lärartjänstgöringen i Gnesta och sedan i Oxelösunds kommun åren 1962-1968 tillträdde Arne 1968 studierektorstjänsten vid Oppebyskolan. Han fick där uppdraget att dels organisera och utrusta Brandkärrsskolan inför starten läsåret 1968/69 dels organisera och utrusta Oppebyskolans högstadium, den andra högstadieskolan i Nyköping, inför starten läsåret 1969/70 i samarbete med rektor Sigurd Svensson och tillsynslärare Anders Bjurström.
Genom en medveten satsning på teknisk utrustning fick Oppebyskolans högstadium en modern mediaprofil bl. a. med interna radiosändningar (Oppeby Röst) och TV sändningar (Oppeby Öga) samtidigt som språkundervisningen förstärktes av ett språklaboratorium.
Efter att Arne Kihlbaum-Larsson 1972 tillträdde tjänsten som rektor vid Oppeby rektorsområde, inspirerade han till genomförande av ett flertal utvecklingsprojekt där ”Hälsoprojektet” finansierat med projektmedel från såväl Skolöverstyrelsen som Utbildningsdepartementet väckte uppmärksamhet i skolvärlden.
I det pedagogiska ledarskapet utvecklade Arne organisatoriska förutsättningar för samverkan och lagarbete (arbetslag på skolenheterna) med uppgift att förstärka varje elevs undervisning och omsorg i skolvardagen.
Skolutvecklingen inom Oppebyskolans rektorsområde ledde till att Arne efterfrågades till uppdrag på såväl länsskolnämnden i Södermanland som Skolöverstyrelsen.
När Arne Kihlbaum-Larsson 1986 utsetts till rektor för ett integrerat låg-, mellan- och högstadieplaneringsområde (omfattande tidigare Oppeby och delar av Västra rektorsområdena) inleddes en epok med pedagogiskt helhetsperspektiv på elevernas utbildning i grundskola, vilket ställde ökade krav på skolledaruppdraget. I den nya ledarrollen utvecklade Arne ett dynamiskt utvecklingsarbete som 1991 utvidgades med att barnomsorgen kom att ingå i skolorganisationen och följt 1992 av en omorganisation inom nämnd- som förvaltningsorganisation, då den traditionella kommunala förvaltningsmodellen ersattes av den marknadsorienterade beställar-utförarmodellen.
Efter avslutat skolledningsuppdrag 1993 valde Arne att med sin gedigna skolledarbakgrund genomföra ledarutbildningar inom såväl privata näringslivet som offentlig verksamhet samtidigt som han skrev pedagogisk litteratur.
Vi skolledare, som hade förmånen att samarbeta med Arne, delar med tacksamhet alla fina minnen från hans skickliga, uthålliga och plikttrogna skolledargärning i Nyköpings kommun samtidigt som vi kommer att minnas hans alltid tillmötesgående vänlighet och uppmärksamhet i såväl skolsammanhang som i vänkretsar.