När vi försöker förstå den traditionella innebörden av begreppet "Kammarmusik", så menar man med kammaren den furstliga kammaren av 1700-talet, där prinsen ofta utfört uppgifterna i det dagliga livet utöver representation. Han intog sin frukost, tog emot handlare, frisören och fick eventuellt också underhållas av några musiker. På kvällen kunde han bjuda in till supé med musiker, som betalades av hovet och fick underhålla det illustra sällskapet. Stråkkvartett och pianotrio, med inte för höga personalkostnader, lämpade sig bra att bidra till underhållningen. I modern tid räknar vi all ensemblemusik till kammarmusik, där musikerna uppträder i enskilda stämmor och tar på sig solistansvar. Musiken är mer subtil och ofta mer nyanserad än orkestermusik. Det visade sig att den tilltalar särskilt äldre människor, som inspireras till en återspegling av sin egen livsvisdom genom de "samtal” som förs mellan de olika instrumenten.
Nyköpings Kammarmusikförening, som bildades 1982, förenar musikälskare, varav de flesta tillhör den äldre generationen. Genom årtiondena lyckades föreningen engagera framstående artister och kammarmusikensembler att ge konserter i Nyköping, vilka annars bara kunde höras i musikmetropoler med mycket större invånartal. Och biljettpriser långt under den vanliga världsnivån. Detta är möjligt endast tack vare det stöd föreningen får från kommunen, regionen och staten. Ett annat viktigt och nödvändigt bidrag är dock ett hängivet ideellt arbete av föreningens styrelse, som sköter hela konsertlivets administrativa del: programplanering, engagemang av artister, biljettförsäljning, konsertarrangemang. Detta innebär mycket nedlagd tid under ett musikår. Och därför är föreningen glad över denna äldre generation av musikälskare, de flesta i pensionsåldern, som kan ägna tid åt de organisatoriska delarna av konsertverksamheten.
Nyligen har kommit till vår kännedom att två av våra eldsjälar inte längre kommer att finnas bland oss den dagen efter pandemin, då vi åter får samlas i en konsertsal och njuta av levande musik. Därför vill på detta sätt framföra vårt uppriktiga tack till dessa två för deras engagemang och förtjänster inom kammarmusiken i Nyköping:
Sam Paulsen (1938 - 2021) var under många år ledamot av styrelsen och dess ordförande 2010 - 2012. Sam hade ett stort intresse för klassisk musik och var en mycket skicklig musiker och kände varmt för kammarmusik.
Kerstin Palmers (1945 - 2020) var sekreterare och arrangör 2012 - 2015. Kerstin hade en unik förmåga att skapa kontakter med artister. Hon vågade spränga gränser i valet av musikutbud. Så länge Kerstin förmådde, fortsatte hon att uppmuntra och inspirera föreningen med förslag och idéer.
Nyköpings Kammarmusikförening ska minnas era insatser med glädje.