Ihärdig lottförsäljare – en institution i Nävekvarn

Varje lördag sedan 1992. Hans Lundgren och hans lottförsäljning har blivit en institution i Nävekvarn.

Nävekvarn2016-12-14 06:00

– Man måste vara lite tokig om man sitter här i 25 år.

Orden är Hans Lundgrens. Som så många andra lördagar har han tagit med lottringarna och kassaskrinet till Konsum i Näverkvarn. Fina dagar sitter han utanför butiken. Dagar som den här, med ihållande regn och nollgradig temperatur, sitter han inomhus.

– Jag började sälja lotter för den lokala Socialdemokratiska föreningen 1992. Det blev en ny ägare till bruket och jag blev överflödig. När jag blev friställd tog jag över försäljningen här. Jag kände att jag behövde komma ut och träffa folk och inte bara sitta hemma. Sedan vill jag bidra med mitt till Tunabergs S-förening, berättar han.

En där. Och den där – och de där två. Då och då kommer det förbi en Nävekvarnsbo och byter ett par ord med Hans.

– Jag brukar köpa ett par lotter när jag kommer hit, säger Nävekvarnsbon Björn Fritz som dock blir utan vinst den här gången.

Hans Lundgren blev kassör i SSU 1955 och i många år har han hållit koll på kassaboken även i S-föreningen. Men för en liten tid sedan sa Lundgren ifrån det uppdraget – men lottförsäljningen behöll han.

– Jag satte ett ultimatum eftersom jag varit kassör så länge – och det var en som kunde ta över.

Du har stött Socialdemokraterna i så många år – har det alltid känts rätt?

– Det är inte alltid som det stämmer med vad jag tycker. Tyvärr är det så, men det kanske så det är att bli gammal. Jag fortsätter ändå. Det är inte fel på socialdemokratin. Vi är personer som kan tycka olika, men majoriteten beslutar. Jag bidrar med mitt till föreningen här.

Förr i tiden gick pengarna bland annat till bussresor för pensionärer, så att de kunde ta sig till kyrkan. När det är val brukar föreningen stå och steka valfläsk och bjuda folk på.

Han känner dock att det blivit motigare med åren.

– Jag har mycket emot mig. Flera av de gamla tanterna som tyckte att det var roligt att köpa av mig har försvunnit upp till himlen. Sedan är det färre och färre som befattar sig med pengar. Och det går upp och ner för Socialdemokraterna. Det inverkar på en del strökunder.

Hur länge kommer du fortsätta att sitta här?

– Till i sommar. Jag känner att det börjar ta emot. Jag har köpt 50 lottringar och ska sitta här och sälja tills det är slut på dem. Sedan får det vara bra. Kanske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om