– "Den där pojken han är sjuk jämt. Han blir nog inte så gammal", sa de. Då tänkte jag "nu ska jag visa er!" säger Gösta och skrattar.
Gösta Engström föddes den 20 februari 1921 i Stavsjö. Som liten var han ofta mycket sjuk och hans föräldrar trodde inte att han skulle leva så länge. De hade redan förlorat en dotter i den tidens pandemi, spanska sjukan, men Gösta överlevde allt. På lördag fyller han 100 år.
– Att jag konstigt nog skulle bli så gammal, svarar Gösta på vad han är mest stolt över.
Gösta bor i Stigtomta och får hjälp av hemtjänsten som kommer flera gånger om dagen. Annars klarar han sig själv. Han har lite svårt med andningen och att gå, men minnet sviker inte. Klart och tydligt berättar Gösta om sitt långa liv.
Han träffade sin framtida fru Karin första gången redan som 16-åring. Hon var 12 år och gick längs vägen mot skolan i Stigtomta. Han fattade tycke direkt.
– Jag tänkte att vi kanske kan träffas någon gång, så blev det ju också sedan. Det var den lyckligaste dagen, säger Gösta.
De blev däremot inte ett par på en gång.
– Hon var otrolig på att dansa. Alla killar skulle ha henne och dansa. Det var till och med svårt när man var gift att få dansa med henne, berättar Gösta.
Han tyckte själv också mycket om att dansa. Som 17-åring köpte han sin första motorcykel för att vara fri att åka på danser runt om i Södermanland. Gösta minns särskilt en varm sommardag år 1939 på Tista slott. Greta Garbo var där för att besöka grevinnan och under kvällen ropade hon ut i en högtalare om det fanns en man som ville bjuda upp henne på dans.
– Hon ville ha en riktig, äkta gammelvals för dagen efter skulle hon resa hem till Amerika.
Gösta var bara 18 år och stod inte mer än 20 meter ifrån henne.
– Jag tänkte, ska jag bjuda upp henne? Jag hade alla chanser men det gjorde jag inte. Jag vågade inte, säger han.
Det kan han ångra ibland. Detta var precis före andra världskriget. Greta hann precis tillbaka till USA innan krigets utbrott. Så vitt Gösta vet så kom filmstjärnan aldrig tillbaka till Sverige efter det.
Själv åkte han till Gotland för militärtjänstgöring som signalist under kriget. Nu är han hedersmedlem i KA3:s kamratförening som äldsta levande soldat som varit inskriven där.
– Fast jag trodde att jag skulle komma till F11 vid Skavsta. Jag hade själv jobbat tre somrar på Skavsta och byggt Skavsta flygfält, berättar Gösta.
F11 var flygflottiljen som sattes upp för stärka Sveriges flygvapen.
Gösta har haft många olika jobb inom diverse olika branscher och bidragit mycket till uppbyggnaden av Nyköping. Förutom att röja skog vid Arnö och Skavsta så var han med och byggde de första husen i Stenkulla på Jupitervägen och gullfiberfabriken i Vrena. Därefter blev han långtradarchaufför och senare skolvaktmästare på Stigtomta skola, där han bland annat körde skolbuss.
– Det bästa jobbet jag hade var i skolan hos barnen. Jag tyckte om alla ungar, säger Gösta.
År 1943 gifte han sig med sin Karin och de var gifta i 64 år tills hon gick bort år 2007. Tillsammans med henne fick han tre söner och med dem kommer nu Stigtomtas äldsta man att fira sin hundrade födelsedag.
Vad är då nyckeln till ett långt och lyckligt liv?
– Mycket kärlek. Mycket kärlek som ung och sedan ska man vara trogen och låta bli att dricka för mycket. Jobba normalt och äta normalt, säger Gösta.