Bagare återvände: Skapar unikt utbud i Stenkulla

Farmors glutenfria bageri har återvänt till Nyköping. Comebacken innebär att Nyköping får ett konditori med ett unikt utbud av bakverk och lättare mat.

Farmors glutenfria bageri är tillbaka i Nyköping. "Konditoriet här i Stenkulla kommer att få ett unikt utbud", berättar Helen Forslund och dottern My Forslund.

Farmors glutenfria bageri är tillbaka i Nyköping. "Konditoriet här i Stenkulla kommer att få ett unikt utbud", berättar Helen Forslund och dottern My Forslund.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2020-11-06 16:30

– Det känns roligt att vara tillbaka. Pendlingen till Norrköping var jobbig, säger Helen Forslund, bagare och delägare till Farmors glutenfria bageri.

Hon står vid ett stort bakbord i bageriet på Birgers konditori i Stenkulla. Just nu är bakbordet skinande rent. Här bakas det annars bröd, kakor och alla möjliga bakverk – allt naturligt glutenfritt. Konditoriets vanliga produkter bakas i Oxelösund.

Allt började för över 20 år sedan. Helen Forslund fick sin första dotter och så småningom stod det klart att dottern hade glutenallergi. Tillgången på glutenfritt var minst sagt begränsad. Helen Forslund – som då var ekonom på Skatteverket – började baka själv.

Till slut beslöt hon sig för att sadla om och bli bagare på heltid. Och 2015 slog Farmors glutenfria bageri upp sina portar på Västra kvarngatan i Nyköping.

Det blev succé och bageriet växte ur sina lokaler.

– Det var därför vi flyttade verksamheten till Norrköping. Det fanns en bra lokal där, berättar My Forslund, delägare i bageriet och Helen Forslunds andra dotter.

Samarbetet med Birgers – där My Forslund jobbar – innebär att konditoriet i Stenkulla kommer att få ett unikt utbud av bakverk och lättare mat, berättar hon.

– Vi kan erbjuda våra kunder både naturligt glutenfria bakverk och vanligt bröd. Dessutom ska vi börja med lättare luncher, där man också kan välja glutenfritt eller vanligt. Det är unikt i Sverige, säger My Forslund.

Karta: Birgers Konditori Stenkulla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!