Dennis vill ta den Östafrikanska maten till Sverige

Inom kort öppnar en ny restaurang i Nyköping. På menyn står mat från Östafrika. "Jag tror att restaurangbesökarna är redo för något nytt", säger Dennis Kilama Odur, en av grundarna.

På torsdag öppnar Dennis Kilama Odur och Rozi Dushaj sin restaurang "Be my guest". De hoppas och tror att den Östafrikanska maten ska ta Sverige med storm.

På torsdag öppnar Dennis Kilama Odur och Rozi Dushaj sin restaurang "Be my guest". De hoppas och tror att den Östafrikanska maten ska ta Sverige med storm.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2022-04-30 19:05

Arbetet med att skapa den rätta atmosfären har pågått under flera månaders tid. Lokalen på Västra kvarngatan – som tidigare inrymde en indisk restaurang – har genomgått en totalrenovering.

En skylt har berättat att här öppnar inom kort "den Östafrikanska restaurangen Be my guest". Det har väckt Nyköpingsbornas nyfikenhet. Speciellt sedan skyddspappen togs ner för skyltfönstren, berättar Dennis Kilama Odur, som ska driva restaurangen tillsammans med ägaren Rozi Dushaj.

– Flera gånger om dagen har människor knackat på och frågat när vi öppnar. Det märks att människor är väldigt nyfikna och att de vill pröva på att äta något nytt, säger han.

Etiopiska eller eritreanska restauranger finns det redan några stycken i Sverige, de flesta i Stockholm. Be my guest kommer dock att vara något unik på den svenska restauranghimlen.

undefined
Kaffecermonin är en tradition i Etiopien och Eritrea. På restaurangen kommer det finnas möjlighet att ta del av den.

Restaurangen ska servera etiopisk eller eritreansk mat – men även mat från flera andra länder i Östafrika, som Uganda, Kenya och Somalia.

– Jag är 99,9 procent säker på att det inte finns någon annan restaurang med den menyn i Sverige i dag. Nyköpingsborna kommer att få ta del av något unikt.

Den östafrikanske menyn är mångfacetterad, berättar Dennis Kilama Odur. Men det finns en röd tråd. Det sociala är viktigt och ofta äter man från ett gemensamt fat, där flera rätter har dukats upp. Nästan alltid äts maten med händerna. Ofta med hjälp av ett tunt bröd.

– Jag tycker att man ska prova att äta med händerna. Det ger en helt annan upplevelse av maten. De som provar brukar aldrig vilja äta på något annat sätt igen.

Tidigare har Dennis Kilama Odur bland annat jobbat som resursperson på högstadieskolan Alpha. I det arbetet, och även i sin vardag, har han stött på de problem som segregationen skapar.

undefined
Människor ska gå härifrån med ett leende. Förutom att de har fått äta god mat hoppas jag att de ska ha fått möta spännande människor, säger Dennis Kilama Odur.

Förutom att hans restaurang ska bjuda Nyköpingsborna på nya spännande smaker, hoppas han att restaurangen ska leda till nya möten mellan människor.

– Jag hoppas och tror att restaurangen ska locka människor med alla möjliga bakgrunder. En restaurang med en skön och vänlig atmosfär är en bra plats att mötas på. Jag tror att många spännande samtal ska äga rum här.

Restaurangen i Nyköping öppnar på torsdag. Så småningom hoppas Dennis Kilama Odur kunna öppna liknande restauranger på andra platser i Sverige.

– Jag tror att Sverige är redo för detta. Östafrikansk mat är det nya, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!