Det året förändrades Nyköpings hamn för alltid

Nyköpings hamn har förändrats. Från livaktig hamn med skutor på rad till idag dans- och veteranbilföreställningar och mängder med flanerande människor längs kajen. Allt vände kring 1987.

Som en del av Nyköpings hamn ingår numera länsmuseet och där bjöd i onsdags kväll balettdansösen Katarina Edling och Tobias Wallin från bland annat tv-programmet Lets dance på en berörande uppvisning inför en fullsatt salong (160 platser).

Som en del av Nyköpings hamn ingår numera länsmuseet och där bjöd i onsdags kväll balettdansösen Katarina Edling och Tobias Wallin från bland annat tv-programmet Lets dance på en berörande uppvisning inför en fullsatt salong (160 platser).

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2023-06-03 08:56

Då firade Nyköpings stad 800 år. Berit Christoffersson, som sedermera blev Nyköpings turistchef, var med i jubileumskommittén och minns hur hamnen utvecklades från en ganska ruffig del till ett stråk som idag lockar tusentals människor.

– Jo, man kan säga att det var i samband med Nyköpings 800 års jubileum som vi vände ansiktet utåt mot vattnet, säger Berit Christoffersson.

Nyköpings framväxt var ju vid vattnet och kraften från den slingrande Nyköpingsån. Hamnen spelade en avgörande roll för in- och utskeppning.  

1719 försökte ryssarna via vattnet belägra Nyköping, men tvingades stanna vid passagen mellan Tjuvholmen och Linudden innan man landvägen smög sig in via Ryssbergen och brände ner stora delar av staden.

Ett mödosamt arbete att återuppbygga Nyköping vidtog och 1746 anlades Nyköpings skeppsvarv och hamnen kom åter att bli en aktiv plats. Men Oxelösund övertog regionens plats som ut- och inskeppning och snart var det bara skutor och mindre fartyg som angjorde Nyköping.

Hamnens roll i stadsbilden blev mer undanskymd. Äldre Nyköpingsbor av idag har få minnen om att man besökte hamnen eller dess omgivningar. Visst, säger äldre Nyköpingsbor, minns man svängbron och att skutor lade till vid kajen till NK:s verkstäder, idag hotell Kompaniet, och ända upp till kajen vid Fiskbron. 

Svängbron ersattes 1968 med dagens bro och snart var det bara enstaka fartyg som angjorde vid skördetid när säden forslades i rör från silon, som idag är bostäder.

Nyköping hade en egen hamnkapten. På 1980-talet hette han Kenneth Attefors. Han blev sedermera riksdagsledamot för nybildade högerpopulistiska Ny Demokrati innan han vände till Moderaterna.  

Han såg en hamn i förfall och ville snygga upp området. Och det sammanföll med jubileumsåret och jubileumsgeneralen Hans Rundgrens och kommunalrådet Göran Forssbergs planer om ett nytt Nyköping.

Uteserveringar skulle till och först på plats var Berit Andreasson. Hon drev tillsammans med maken Leif Kumlins vid Stora Torget. Någon rusning till caféet i hamnkontorets bottenplan (idag Lotsen) var det inte.

Men snart poppade den ena serveringen upp efter den andra och i dag är det liv och rörelse med ett vattensportstadion, bostäder, veteranbilsutställningar varje onsdag, dansuppvisningar, scenuppträdande och ett välbesökt länsmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!