– Det stockar sig i halsen. Det är väldigt känslomässigt. Jag är så otroligt glad över att Fontänhuset lever vidare. Det är en fantastisk verksamhet, fantastisk personal och medlemmar. Just det här att man arbetar både för och med varandra hela tiden, säger Harrieth Ekroth.
Det är första gången som hon besöker Fontänhusets nya lokaler på Brunnsgatan 5A. Hon var med och grundade verksamheten som invigdes för 30 år sedan i år.
– Innan Fontänhuset startade så arbetade jag på en daglig verksamhet för Landstinget, berättar Harrieth Ekroth.
Men år 1989 fick hon förfrågan av kommunen att starta upp Nyköpings Fontänhus tillsammans med två av deras medarbetare.
– Jag hade ingen aning om vad Fontänhuset stod för men fick möjlighet att åka till Malmös Fontänhus. De hade startat upp tidigare och jag kände direkt att det var något för oss i Nyköping eftersom det är baserat på frivillighet. Man kommer inte hit på remiss, eller diagnos. Det är helt och hållet frivilligt.
Idag finns omkring 300 Fontänhus i över 30 länder som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning.
– Det är både en social- och arbetsrehabilitering och det kändes så riktigt. Just det här att man inte bryr sig om diagnosen utan ser till personen, säger hon.
Harrieth Ekroth arbetade på Fontänhuset i 26 år, fram till pensionen år 2017. De sista tio åren var hon klubbchef. Sedan hon började upplever hon att det hänt mycket.
– Det är inget hum hum längre. När jag började var det inte alla som ville träda fram med sin psykiska ohälsa men idag ska man inte skämmas, dra sig undan eller isolera sig utan få hjälp. Samhället måste vara öppet för det också och där har det hänt mycket positivt tycker jag.
Vad är ditt bästa minne från tiden?
– Det är alla otroliga glädjestunder när man tillsammans med medlemmen lyckats att hjälpa den att få möjlighet att komma ut i arbetslivet och också se att det sociala måendet växer, svarar Harrieth Ekroth.
Nu efter pensionen har hon fortsatt att arbeta. Fortfarande med personer inom LSS men på LSS boendet Eketorp omsorg som boendestödjare och handledare. Hon tycker det är så givande.
– Det är hela tiden ett givande och tagande inom den här verksamheten. Att uppnå de här målen som varje individ strävar efter och att man får vara med hela vägen, säger hon.