Elisabeth Ekdahl tar upp mobilen, pekar med objektivet mot rätterna och traskar förbi.
– Jag lägger upp det på Instagram så att föräldrarna ska kunna se det, säger hon.
Lite drygt ett år har Elisabeth Ekdahl basat för köket på Tystberga skola och förskola. Hon tror att den färska nomineringen till White Guide Junior 2021 blivit aktuell för att hon tagit med sig sina erfarenheter från den kommersiella restaurangbranschen.
För att bli nominerad krävs det att barnen får god nyttig mat, en utvecklad matpedagogik – att få barnen att testa nya rätter och lära sig något – men också att köket verkar för ett minskat matsvinn.
Att inte kasta mat kan tyckas som en självklarhet men det är något hon tycker att den kommunala verksamheten har problem med.
– Det kastades oerhört mycket mat, säger hon.
Kommunen har varit självkritiska, som SN rapporterat om, och det har börjat förändras.
Eftersom Elisabeth Ekdahl kan bestämma det mesta själv – med sitt köksgäng – är matsvinnet på förskolan nästan obefintligt. Allt bröd, som de dessutom bakar själv, blir till ströbröd eller krutonger när det blivit några dagar gammalt.
Rotfruktsskal blir till chips men mest imponerande är nog ändå äggskalsprojektet. I nuläget mals de ner och används i trädgården utanför men förhoppningen är att de ska bli kritor av dem.
– Jag hittade ett recept med äggskal, vatten och mjöl. Jag hoppas att det kommer fungera, säger hon.