Nu är potatisen i jorden - och ramslöken blommar

På Anderslunds koloniträdgård suger klorofyllen på vitlöken i sig solstrålarna. Det doftar svagt av hönsskit och jordgubbarna blommar. Lena Flygeborn njuter av att säsongen är igång.

Lena Flygeborn njuter när odlingssäsongen nu är i full gång på Anderslunds koloniträdgård.

Lena Flygeborn njuter när odlingssäsongen nu är i full gång på Anderslunds koloniträdgård.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-05-25 07:23

– Jag har redan vårgrävt, krattat och fårat. Sedan satte jag potatis, rödbetor, morötter och lök, säger Lena Flygeborn.

Hon beskriver hur den glada gemenskapen bland odlarna är högst påtaglig i maj och visar med en målgestliknande kroppsrörelse hur trevligt alla tycker att det är att ses igen på våren. 

– Det är mysigt här. Framförallt för att det har blivit så mångkulturellt. Jag får lära mig nya saker, säger hon.  

undefined
Rosmarin är ett måste i Lena Flygeborns kryddlåda.

Det enda negativa hon kan komma på är att styrelsen har haft lite svårt att komma överens i vissa frågor, enligt uppgifter i sociala medier. 

Rensa ogräs gillar Lena Flegeborn, hon tycker det är terapeutiskt. Däremot uppskattar hon inte sniglar.

– Det är otäcka grejer förstår du. De äter upp det mesta, säger hon.

Även harar och kaniner kan ställa till en del oreda i grönsakslandet, men inte på nivån som mördarsniglar.

– Ett år hade vi sorkar men det var länge sedan nu.   

undefined
Ramslöken börjar att blomma nu och behöver därför skördas för de som vill använda den i mat.

Sedan 21 år tillbaka har hon odlat på Anderslund. I början slängde hon alla grödor i jorden och hoppades på det bästa. Nu är hon något mer strategisk och hönsgödsel har varit en framgångssaga.

– Halm på jordgubbar hade jag ingen aning om i början. Klippa träd och ympa tomater har jag lärt mig, säger hon.

Sedan visar hon runt i det välorganiserade landet. Där finns redan en fin liten kryddsamling med bland annat rosmarin och den välsmakande ramslöken. Den har börjat blomma och måste nu plockas innan den tappar smak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!