Nyckeln till att slippa mördarsniglar: Hitta äggen

Det är nu mördarsniglarnas ägg kläcks, ända fram till hösten. Men det är i krukor eller under lövhögar som de blivande trädgårdssabotörerna gömmer sig.

"Det finns många olika metoder för att få bukt med mördarsniglar i trädgården - klippa isär, snigeleffekt eller ölfällan", säger Linda Eklund, trädgårdsmästare.

"Det finns många olika metoder för att få bukt med mördarsniglar i trädgården - klippa isär, snigeleffekt eller ölfällan", säger Linda Eklund, trädgårdsmästare.

Foto: July Auguststierna

Nyköping2022-06-24 11:58

– Tänk att en mördarsnigel är 300 sniglar! Samla in varenda så de inte hinner lägga ägg. För vid högsommar när det går mot kallare tider så börjar de para sig som sjutton, säger Anette Brunsell, trädgårdsmästare på bloggen Ätliga Trädgården.

Mördarsnigeln lägger 400 ägg under en säsong, från vår till september. Därför är det viktigt att hitta mördarsniglarnas ägg inte bara tidigt på säsongen utan även på hösten när snigeln lägger sina sista ägg. I grunda rotsystem eller under lövhögar lägger mördarsniglarna sina vita ägg bland annat. 

– Mördarsniglar gör ingen nytta i trädgården utan bara förstör. Då de tycker om att äta alla olika sorts blommor och växter, säger Linda Eklund, trädgårdsmästare på Växt och Trädgård i Nyköping.

Det är på morgon- och kvällskvisten som mördarsniglar är på jakt efter mat.

– De svarta skogssniglarna ska man vara rädda om, mönstrade sniglarna, leopardsnigeln som är lite fläckig de ska man också vara rädd om. Det är de här sniglarna i olika nyanser av brunt som kallas mördarsnigel som man ska ta bort, säger Eklund.

undefined
Trädgårdsmästaren, Linda Eklund, på Växt och Trädgård i Nyköping ger tips om hur man får bukt på mördarsniglarna.

Det finns många olika metoder för att få bukt med mördarsniglar i trädgården - klippa isär, bekämpningsmedel eller öl.

– Ölfälla kan fungera. Jag har inte själv provat, då jag tycker det är ett slöseri med ölen.

Det är oklart hur den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln som den kallas i folkmun kom till Sverige, men troligen genom importerade växter som hade snigelägg i jorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!