Nyköping har fått en riksspelman

Numera kan Nyköpingsbon och violinisten Henrik Lindberg kalla sig riksspelman, då han tilldelats Zornmärket i silver. Men det tog sex försök.

Zornmärkesnämndens ordförande Elin Anderzon överräcker silvermärket och diplomet till Nyköpingsbon Henrik Lindberg.

Zornmärkesnämndens ordförande Elin Anderzon överräcker silvermärket och diplomet till Nyköpingsbon Henrik Lindberg.

Foto: Anders Ewaldz

Nyköping2022-08-27 12:00

– Det känns bra och det börjar sjunka in nu att jag tilldelats Zornmärket i silver. För mig är det ett erkännande att man spelar folkmusik på ett traditionellt sätt, säger Henrik Lindberg.

På riksspelmansstämman i Linköping var Henrik Lindberg en av nio personer som i år fick zornmärket i silver. Zornmärket i valörerna guld eller silver är den mest ärofulla utmärkelsen en spelman kan få. Men enligt Zornmärkesnämnden får man bara kalla sig riksspelman om man har tilldelats Zornmärket i silver eller guld, och Henrik Lindberg från Nyköping har försökt många gånger, utan att få utmärkelsen.

– Kanske sex gånger har jag spelat upp. Det är en lite speciell situation att bli bedömd på hur det låter så lite nervös var jag, säger han.

Juryns motivering: "Henrik Lindberg, för skickligt och variationsrikt spel av låtar från Södermanland på fiol. Men han spelar också nyckelharpa och i orkestern på Filharmoniska Sällskapet i Nyköping."

– Sedan jag var tio år har jag spelat fiol och intresset för sörmländsk folkmusik väcktes, då min pappa och bror tog med mig på spelmansstämmor, festivaler för folkmusik. Sedan övade jag på olika sörmlandslåtar på olika spelsätt och förfinade tekniken, säger han.

Sedan 1933 har totalt 885 spelmän erövrat Zornmärket i silver, enligt Svenska Folkdansringen. Zornmärket har sitt ursprung i det spelmansmärke som konstnären Anders Zorn ritade till den första riksspelmansstämman 1910 i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!