– Jobbet är omväxlande, man vet inte vad varje dag har att erbjuda, säger Angelica Valjus, som har arbetat som räddningsdykare sedan 2014.
För att ha en bra organisation med planering och struktur kring dykningen övas räddningsdykning en gång i månaden på olika ställen runt ån och hamnen i Nyköping.
– På det här stället vi övar i dag är det väldigt strömt. Man får dra sig fram uppåt och flyter neråt med strömmen. Angelica har varit ut i halva ån men det är ungefär samma förhållanden hela vägen ut.
Djupet på mitten av Nyköpingsån ligger på 2,8 till 3 meters djup.
– I dag är det bra drag i vattenströmmarna, så här brukar det inte vara, säger Henrik Holm styrkeledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Under måndagens övning var det två meters sikt i ån, vilket Angelica tyckte var bra för det kan också vara bäckmörkt.
– När det är strömt tycker jag att det är roligt att dyka. Man ligger där och undrar vad man ska ta tag i. Styrkeledaren sa att det skulle finnas stora stenar att ta tag i, men jag undrar var de var, säger Angelica och skrattar.
Målet med den här övningen var att känna av botten och hur strömt det är i Nyköpingsån.
– Vi har varit på larm där personen ligger på ytan för att sedan bara försvinna. Då har den legat under en gren eller någonting, så vi måste känna av botten så att vi vet hur djupt det är och miljön, säger Henrik Holm.