En undersökning visar att sömnproblem blir allt vanligare – särskilt hos barn och unga. Var tredje svenskt barn mellan 10 och 14 år har under någon period sömnproblem.
Förklaringarna kan vara många, såväl yttre som inre faktorer – det är en ålder då det sker många förändringar i kroppen och livet.
Oavsett vilket kan sömnbesvären bli väldigt jobbiga, för hela familjen.
En som berättar öppet om bland annat det – i hennes fall kopplat till utmaningarna med att ha ett barn med diagnos – är influeraren Negar Mottaghi, 39.
Hon är mamma till en 12-årig flicka och 11-årig pojke med autism, som ofta är vaken nattetid – något hon berättar om via sitt Instagram-konto, som handlar mycket om livet som "funkismamma" – och sömnproblem.
Studier visar att de flesta barn med autism har sömnproblem. Det kan vara svårt att somna och svårt att få sova natten igenom utan att vakna flera gånger, ofta utan att kunna somna om.
Så hur stöttar man som förälder – och hur orkar man själv, när den egna sömnen blir lidande?
Negar Mottaghi har ingen enkel lösning, men delar gärna med sig av råd. Rutiner och tydlighet är viktigt, säger hon:
– Fasta sömnrutiner är bra, läsa bok och borsta tänderna, något min son för övrigt behöver hjälp med. Jag brukar tala om för mina barn att det är snart läggdags, så de hinner avsluta de saker de håller på med.
Om dottern vaknar, exempelvis av en mardröm, brukar det hjälpa att låta henne byta miljö eller göra något annat ett tag.
– Hon får då sova i vår dubbelsäng eller läsa i sin bok en stund tills hon somnar om igen.
Att vara två vuxna som delar på den vakna tiden betyder mycket, säger Negar Mottaghi:
– Jag och min man hjälps åt och det är självklart. Han brukar ta de flesta nätterna, eftersom han inte behöver sova lika många timmar som mig. Det är jag jättetacksam över.
Trots det sliter sömnproblemen, när Negar Mottaghi om och om igen behöver vakna för att sonen vaknar. Då är han pigg och behöver vuxen närvaro.
– Det är påfrestande, det finns vissa nätter då jag kan börja gråta. Inte för att jag inte orkar mer, utan av trötthet.
Familjen Mottaghi är såklart långt ifrån ensam. De flesta barnfamiljer vet hur det kan vara, åtminstone periodvis.
Psykoterapeuten Anita Airaksinen i Nyköping har många års erfarenhet av samtal kring bland annat just det, hur sömnproblem kan bli verkligt jobbiga för både barn och vuxna.
– Sömn är ju viktig för oss alla, speciellt för barn. Hjärnan behöver slappna av för att kunna bearbeta både upplevelser och ny kunskap som barnen möter under dagen, säger hon.
Hon berättar om hur sömnproblemen kan bero på exempelvis våld i nära relationer eller mobbning i skolan, sjukdom eller en funktionsnedsättning – eller brist på grundtrygghet.
– Ofta handlar det om oro och otrygghet. När barn känner sig otrygga i hemmet eller i skolan blir det svårt att slappna av, för man har ingen trygghetskänsla, säger Anita Airaksinen.
Här delar hon med sig av några råd för att skapa bättre förutsättningar för god sömn:
- Ha en lässtund eller lyssna på en lugn musik
- Lägg undan mobilen eller surfplattan
- Ha det svalt och lite ljust i rummet
- Se till att gå på toaletten innan
- Krama varandra och säg ”god natt, vi ses imorgon”
Mer hjälp finns att få – se faktarutan!