Tommy Vince är känd för många SN-läsare, bland annat sedan han tävlade i kanotslalom. Nu är han nyutexaminerad arkitekt med fokus på hållbart byggande.
Byggsektorn står för en stor del av människans koldioxidutsläpp. Samtidigt pekar allt fler på att vi inte bara måste minska våra utsläpp drastiskt, utan även åstadkomma negativa utsläpp om vi ska klara Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmingen under 1,5 grader.
Det är utgångspunkten i Tommy Vinces examensarbete i arkitektur vid Umeå universitet.
Negativa utsläpp kan åstadkommas på olika sätt, exempelvis genom att i stor skala pumpa ner koldioxid i marken. Men Tommy Vince närmar sig frågan på ett mer småskaligt och naturnära sätt.
– Mitt förslag är att imitera hur naturen gör för att skapa naturliga kolsänkor, säger han.
I examensarbetet tar han fasta på en över 1 000 år gammal byggnadsteknik, den att timra hus. Genom att bygga på det sättet, och använda stora mängder trä, binds koldioxid i byggnaden. Teorin bakom är enkel: När träd växer tar de upp koldioxid från luften. Kolet finns sedan bunden i timret.
Att det går åt mycket trä för att bygga en timmerstuga är ingen nackdel, tvärtom, enligt Tommy Vince.
– Om man ska binda kol, är det bra att ha så stor massa som möjligt. Vi ska garantera att just det här huset blir en kolsänka, säger han.
Med tiden förfaller timmerhusen och rasar ihop. Kvar blir en liten kulle. Det ska alltså inte ses som något dåligt, utan är en del av planen. Det mesta av träet, och därmed av det bundna kolet, kommer att begravas för alltid, är tanken. Utan underhåll kan husen bebos i ungefär 70 år enligt Vince.
Tommy Vince medger att det kanske är få som vill bo ett hus som tillåts att långsamt förfalla. Och han ser sitt examensarbete mer som ett inlägg i debatten och som ett sätt att peka på att arkitektur- och byggbranschen måste ta sitt ansvar i klimatarbetet, snarare än en konkret lösning på klimatproblemen.
För även om alla inte kommer att börja bo i timmerstugor, finns det stor potential för att bygga mer hållbart och med mindre utsläpp, betonar Vince.
Nu har Umeå universitet nominerat Tommy Vinces examensarbete till Royal Institute of British Architects prestigefulla arkitekttävling.
– Det faktum att hela arkitektvärlden håller ett öga på denna tävling gör det otroligt kul och bra för främjandet av debatten och utvecklingen av hållbar arkitektur, säger Vince.