Torpens dolda historia fångades av bruksarbetaren

Bakom många gamla torp i Stavsjö finns humoristiska och varmt mänskliga historier. Bruksarbetaren Evert Höglund nedtecknade dem. Nu finns de återgivna i Kila hembygdsföreningens årsskrift.

"Här bodde Brukets barberare, gjutaren Karl Bohman. Priset på en hårklippning var 25 öre", berättar Evert Höglund.

"Här bodde Brukets barberare, gjutaren Karl Bohman. Priset på en hårklippning var 25 öre", berättar Evert Höglund.

Foto: Berny Gustafson

Nyköping2022-03-06 14:42

– Evert Höglund var en fantastisk historieberättare. Väldigt rolig och kunnig. En sann estradör, säger Berny Gustafson, en av författarna till årsskriften.

Precis som sin pappa och bror jobbade Evert Höglund under 1900-talet på Stavsjö bruk. Han fascinerades av de människor han mötte brukade berätta historier om dem för barnbarnen. Alltid med en stor värme och med en lite lurig glimt i ögat, berättar Berny Gustafson.

– Till slut sa barnbarnen till Evert att han måste skriva ner sina minnesbilder. De var en skatt som inte borde förloras för eftervärlden.

Så blev det också. 1984 gav Evert Höglund ut boken Stavsjöminnen. Boken togs emot väl och sålde snart slut. Några år senare gavs därför en andra upplaga ut.

I sin bok berättar Evert Höglund bland annat om 64 olika torp och de människor som bodde i dem. I Kila hembygdsförenings årsskrift för 2022 återges Evert Höglunds berättelser om 15 torp.

Berättelserna presenteras med nytagna fotografier av torpen. Och de som är nyfikna på var torpen ligger hittar informationen på den karta som finns i årsskriften.

– Det är slående hur välbehållna många av torpen är. De som bor i dem har verkligen vårdat dem väl, säger Berny Gustafson.

Ett av torpen som finns med i boken och årsskriften kallades för Skjutgropen. "Där bodde antagligen provskjutaren av kanonerna under den tiden de gjorde kanoner vid bruket. Förr i tiden kunde man hitta rundkulor i skogsbackarna i närheten av skjutgropen", skriver Evert Höglund.

Om ett av torpen berättar han: "Här bodde Brukets barberare, gjutaren Karl Bohman. Priset på en hårklippning var 25 öre". 

Berny Gustafson läste Evert Höglunds bok för första gången för tio år sedan. Han slogs på en gång av vilket fantastiskt material den innehöll.

– Man kommer verkligen dåtidens människor nära på ett individuellt plan. Man får träffa gubbar och gummor via positiva berättelser som innehåller roliga reflektioner över deras liv.

– Man slås bland annat av vilket enormt yrkeskunnande det fanns vid bruket. Det var något av dåtidens Silicon Valley.

När Kila hembygdsförening ger ut sin årsskrift nästa år, 2023, ska Evert Höglunds berättelser om 15 andra torp återges.

– Till slut ska vi ha gått igenom alla 64 torp, berättar Berny Gustafson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!