– Intresset för fyrdagarna är stort. Det har blivit fler och fler öppna fyrar. När pandemin kom pös det väl ihop litegrann men vi har haft förvånansvärt många besökare och öppna fyrar ändå, säger Tommy Öberg på föreningen Svenska fyrsällskapet, som arrangerar fyrdagarna.
I helgen äger årets upplaga rum och då öppnas en rad fyrar runt om i landet för besökare. Vad som sker vid fyrarna under evenemanget varierar, berättar Tommy Öberg.
– En del fyrar är ju knutna till caféer eller vandrarhem som har öppet hela sommaren. De gör ofta inget speciellt mer än att de kan ha någon utställning eller prata om fyren för besökare. Sedan kan till exempel hembygdsföreningar ha skådespel.
I Nyköpings- och Oxelösundstrakten finns bland annat Femörehuvud och Gustaf Dalén.
– Det finns ont om lättillgängliga fyrar i det området. Det är inte lätt att ta sig ut till Gustaf Dalén till exempel, säger Jan Olsén, ordförande för Svenska fyrsällskapet.
Jan Olsén berättar att det inte arrangeras något särskilt i anslutning till fyrdagarna i Nyköping eller Oxelösund, men att man kan besöka fyrarna som vanligt.
De internationella fyrdagarna arrangeras för att sprida kunskap om livet som levdes på fyrarna förr. Men de är också till för att belysa fyrarnas funktion, menar Tommy Öberg.
– Det här började i en period för cirka 20 år sedan då många fyrar skulle tas bort. Glädjande nog är inte tempot att riva fyrar lika högt nu som det var då.
Behovet av fyrar har minskat då GPS-navigering tar över, men de fyller fortfarande en funktion, menar Tommy Öberg.
– De är fortfarande viktiga för folk som bor vid kusten eller besöker kusten. Tänk dig att du i mörker närmar dig en kust från havet och du ser alla dessa fyrar som blinkar – det är en tryggare känsla än om det är kolsvart.
Han tillägger:
– Man har nu insett att fyrarna ska vara kvar i större utsträckning. På känsliga farleder, där farlig last transporteras eller passagerarfartyg passerar, är det extra viktigt att ha flera olika navigationsmöjligheter. En GPS kan ju fallera av någon orsak.
Vad händer om fyrarna försvinner?
– Då får vi en tråkig skärgård. Vi behöver den här reservnivån som fyrarna utgör, som en slags kontroll att man navigerar korrekt. Men teoretiskt sett skulle man naturligtvis kunna klara sig på GPS:en idag.