Birgit brinner för textil och miljö

En av klimatets stora utsläppsbovar är textilindustrin. Birgit Eriksson som är ordförande för Textilhistoriska gruppen engagerar sig för att få fler att tänka över sin klädkonsumtion.

Birgit Eriksson har alltid haft ett stort intresse för textilier.

Birgit Eriksson har alltid haft ett stort intresse för textilier.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-12-13 08:45

Textilhistoriska gruppen grundades 2006 och startade som studiecirkel. Textilindustrin har haft en viktig roll i Nyköping sedan Gustav Vasas tid och föreningens syfte är bevara historien från de textilindustrier som funnits och föra kunskapen vidare. Birigit Eriksson har varit ordförande för Textilhistoriska föreningen sedan 2012. Sedan flera år har gruppen ett projekt som heter Textil & Miljö. Det består bland annat av föreläsningar för skolor och allmänheten om textilindustrins påverkan på klimatet. 

Birgit Eriksson har tillsammans med Torbjörn Andersson, som är vice ordförande för föreningen, även gett ut boken Ohållbar klädproduktion om ämnet. 

– Klädindustrin är en av de värsta när det gäller utsläpp av gifter, förorening av vatten och växthusgaser. Det har uppmärksammats jättemycket nu, men när vi gjorde den boken 2016 var vi nästan först med att berätta om eländet i Sydostasien och vad myndigheterna ville göra, säger Birgit Eriksson. 

Under åren som aktiva har Textilhistoriska gruppen arrangerat olika utställningar och producerat flera böcker om textilindustrins historia. Föreningen är också en av de stående utställare på Stadsvakten i Nyköping. En av utställningarna är baserad på en enkät som gjordes för några år sedan. Där frågades Nyköpingsbor om hur mycket kläder de köper och hur de slänger sina gamla kläder. 

– Vi köper 14 kilo kläder per person och år, 8 kilo av de slänger vi i soporna och bara 3,5 kilo lämnas till hjälporganisationer. Om vi kan göra något på det lokala planet för att ändra folks beteende så har vi lyckats tycker jag. Min främsta drivkraft är att få människor att tänka om. 

Efter jul kommer en ny enkät genomföras för att se hur klädkonsumtionen har förändrats. Birgit Eriksson lever själv som hon lär och köper inga nya kläder. Hon berättar att många inte vet hur man ska slänga kläder på ett hållbart sätt. 

–Det är den vanligaste frågan jag får när vi är ute någonstans. Det finns gröna sorteringsanläggningar som det står recyling.se på, där kan man slänga kläder som det tas hand om. 

I dagsläget har Textilhistoriska gruppen runt 70 medlemmar och Birgit Eriksson vill gärna att fler ska gå med i föreningen.

 – Jag skulle gärna önska att fler engagerar sig. Är man det minsta intresserad att tillföra något i hjärnan tycker jag man ska gå med i en förening. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!