Det pampiga huset vid Lennings väg

I dag syns bara husgrunden av det ståtliga huset på Lennings väg. På senare tid har grunden blivit granne med dinosaurier och nybyggda lägenheter men den har en gammal och spännande historia.

Nu finns bara grunden kvar av den pampiga mangårdsbyggnaden. Bilden är från 1950-talet.

Nu finns bara grunden kvar av den pampiga mangårdsbyggnaden. Bilden är från 1950-talet.

Foto: Dan Samuelsson

Nyköpings kommun2019-10-25 06:21

Nostalgi

Varje dag när jag åker till jobbet kör jag på Lennings väg. Nästan varje gång har jag tänkt på husgrunden som ligger på grässlänten vid sidan av dinosaurielekplatsen snett emot bussdepån. Vad är det för husgrund och vad var det för hus som låg där? Det har inte varit så lätt att hitta information och bakgrunden till huset börjar egentligen rätt långt bak i tiden. 

På 1500-talet, under Gustav Vasas tid, fanns det fyra olika kungsladugårdar runt Nyköping som alla hjälpte till med försörjningen till Nyköpings slott. Det var Stora och Lilla Kungsladugården, Väderbrunn som låg väster om staden och Östra Kungsladugården som låg närmast slottet. Efter branden på Nyköpings hus 1665 tog det helt slut för Kungsladugårdarnas roll som leverantörer av livsmedel till hovet. Östra Kungsladugården levde sedan vidare som arrendegods. I mitten av 1850-talet var det ett gigantiskt område som sträckte sig från hamnen ända ut mot Sjösa säteri. Själva gården med mangårdsbyggnaden var belägen i området mellan Vittraskolan och Ingo-macken där det idag ligger lägenheter. 

På Sveriges Hembygdsförbunds hemsida, Bygdeband, finns det en bild på ett pampigt, fint och ljust hus i två våningar. Det står att huset var mangårdsbyggnad till Östra Kungsladugården. Vilket kanske kan verka lite konstigt för det fanns redan en mangårdsbyggnad på området som bara låg drygt trehundra meter därifrån. På en karta från 1897 finns huset inte med. Men förflyttar man sig några år fram kan man se huset inritat på stadsplanen över Nyköping 1912. Det troliga är att man ville bygga en ny mangårdsbyggnad och väljer då platsen där vi idag kan se den befintliga grunden till huset. 

I början på 70-talet bränner brandförsvaret ner flera av husen på Östra Kungsladugården för att ge plats åt Nyköpings centralförråd. Frågan är om även den senare mangårdsbyggnaden då försvinner i lågorna för huset finns inte med på kartor från 1973. 

Nu har även centralförrådet försvunnit och givit plats för nya lägenheter. Ett nytt område får nya gator och nästan mitt i det gamla området går nu en väg som leder rakt mot den gamla husgrunden. Namnet på den sträckan är Östra Kungsladugårdsvägen och historiskt det enda som binder ihop den gamla tiden med i dag. Förutom den gamla husgrunden som fortfarande står kvar på grässlänten. 

Källor: Bygdeband, Sveriges Hembygdsförbund och Björn Petersson på Sörmlands museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!