Föreningen finns över hela landet och utser bland annat Sveriges bästa vinkrogar och vinbarer, varje år. De gör bedömningen utifrån flera kriterier och de som lever upp till förväntningarna belönas med diplom. Utmärkelsen är även graderad efter druvklasar, från en till maximala fyra klasar.
När 2019 summerades fanns inte mindre än fem Nyköpingsrestauranger med på listan och fick nyligen diplom: Skafferiet, Voyage (ny på listan), Klara (också nykomling), The Kitchen och Blommenhof.
– Voyage har en helt annan inställning till vinhanteringen än tidigare. Klara har varit en ren hotellrestaurang som öppnat upp mer för allmänheten, de har aldrig varit med tidigare och går direkt in på fyra klasar vilket är väldigt kul, säger Rolf Stahre, en av Munskänkarnas lokala medlemmar.
Förutom Klara kvitterar även Skafferiet ut toppbetyget fyra druvklasar.
Rolf Stahre berättar att föreningen ser till helheten i deras bedömning, förutom en välfylld vinkällare ställs krav på personalens kunnande och att gästerna ska kunna dricka vin glasvis - till ett rimligt pris.
I Sörmland är det faktiskt bara Nyköping som har krogar med på Munskänkarnas lista. Ur deras synvinkel går utvecklingen åt rätt håll, fler Nyköpingskrögare verkar satsa på vin. För två år sedan var det exempelvis bara två lokala restauranger som fick diplom.
– Det går definitivt år rätt håll. Tidigare har man lite mer hankat sig fram, vi upplever att det har tagits rejäla steg framåt, säger Rolf Stahre.