Odla ditt intresse – i grannens trädgård

Det var när hennes egen nyvunna odlingspassion tog fart hon kläckte idén: Varför inte sammanföra lägenhetsboende odlingsentusiaster med trädgårdströtta villaägare i närområdet? Nu har hennes företag Co-Grow rullat igång så smått, intresset är stort och Rebecka Hagman från Eskilstuna börjar inse att hon kan vara något riktigt stort på spåren.

7 september 2016 10:35

Rebecka Hagman, med föräldrahemmet kvar i Kjula, var på väg att bränna ut sig på jobbet. När hon och maken flyttade till ny lägenhet fick de en gigantisk balkong på köpet.

– Jag varvade verkligen ner när jag pysslade med plantorna och odlade i hinkar och allt jag kom över.

Så fick familjen tillökning och under alla promenader med barnvagnen upptäckte Rebecka vilket intressant område de bor i.

– På ena sidan vägen är det flerfamiljshus och på den andra flådiga villor. När jag traskade runt såg jag hur mycket mark det fanns bland villorna som inte verkade användas till något.

Hon noterade samtidigt att det är hiskeliga köer till Stockholms kolonilotter, upp till 20 år kan man få vänta på en liten plätt mark.

– Jag insåg att det fanns väldigt många fler än jag som letade efter odlingsytor, och samtidigt villaägare som kanske varken orkade, kunde eller ville odla i sin trädgård.

Rebecka började skissa på en idé, presenterade den på Fruängens Facebookgrupp, och la lappar i villaområdets brevlådor. Hon fick glada tillrop direkt.

Under sommaren har tre testpar varit igång och det har blivit tre helt olika typer av samarbeten.

– Jag har tagit fram ett kontrakt parterna får skriva på innan de kör igång. Vem står för kostnaden? Vem får skörden? Får man låna toaletten? Det är bra att man har klarat ut alla praktiska frågor i förväg.

Rebecka har planer på hur Co-Grow kan utvecklas. Hon ser framför sig hur Co-Grow långsiktigt skulle kunna bli ett Airbnb för folk med trädgårdslängtan. I hela världen.

– Tänk dig hur stort det kunde bli i London eller New York.

I höst börjar Rebecka på nytt jobb och när sommarens samarbeten är utvärderade börjar hon så smått att förbereda inför nästa odlingssäsong. Hon tänker att om fem, tio år kanske Co-Grow är hennes huvudsakliga sysselsättning.

– Genom samodling skapar vi nya kontaktytor för olika grupper av människor. Odlingsintresset är till exempel ofta stort bland våra nysvenskar. Så vid sidan av grönsaker och blommor odlar du nya vänner i trädgården, och växer som människa, säger Rebecka Nyman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!