Anekdotkryddad stadsvandring genom Trosa engagerar

Vilket hus är egentligen Trosas äldsta? Hur påverkades staden av branden som ägde rum 1719? Under hembyggsföreningens stadsvandring berättar guiden Inger Rask engagerat om Trosas historia.

Rönnebo uppfördes 1895 som privatbostad åt friherre Carl Henrik Gyllenthaal.

Rönnebo uppfördes 1895 som privatbostad åt friherre Carl Henrik Gyllenthaal.

Foto:

Övrigt2018-03-05 12:00

Det är lördagsförmiddag i Trosa, luften är kylig men solen tittar fram mellan några moln. I de vackra sekelskifteshusens trädgårdar längs med ån hänger stora klasar med röda äpplen. En grupp på tjugo personer promenerar tillsammans över kullersten och broar i ledning av den erfarne guiden Inger Rask.

– Där är säkert över 20 år jag har lett besökare genom staden. Det är alltid ett nöje att berätta historia och anekdoter för de som är intresserade, säger Inger.

Stadsvandringen arrangeras av Trosas hembyggsförening två gånger per år. En gång på våren och en gång på hösten brukar det bli, antalet besökare skiftar så klart beroende på vädret, säger Lena Norsander, ordförande för föreningen.

En av deltagarna är Harriet Skotte.

– Jag är uppväxt och bosatt här, men det har aldrig blivit av att jag gjort stadsvandringen tidigare, säger hon.

De vandrar över villabron, som nyligen blev renoverad, stannar till vid det gamla rådhuset och promenerar in i trädgården vid Rönnebo. Framför stadshotellet berättar Inger en anekdot om Harry Martinsson som får deltagarna att skratta. Hon nämner också hur August Strindberg inspirerades i Trosa.

Daniel Jarl, med sonen Elliot, 5 år, från Trosa trodde sig redan veta vilket som var Trosas äldsta hus innan vandringen.

– Men det visade sig var helt fel, säger Daniel, när Inger pekat ut att det faktiskt är byggnaden mellan Punschgränd och stadshotellet som är den äldsta och därmed slår hål på myten om att Åbladstugan på Östra Långgatan skulle vara det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!