Den ökade otrygghet som många unga kvinnor upplever i den offentliga miljön – på bussar, tunnelbana, konserter och andra platser där män och kvinnor möts är en realitet. Ingen ska acceptera ett enda fall av övergrepp eller trakasserier – varken den utsatta kvinnan eller vittnen till händelsen. Detta oavsett vem som är gärningsmannen!
Med detta sagt vill jag vidga perspektivet för det som är orsaken till den ökade osäkerheten för yngre kvinnor - enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i åldrarna 16-24 år - som de senaste åren uttrycker oro och ängslan för sin trygghet i offentliga miljöer.
I en ledare i SvD den 5 juni har Ivar Arpi utgått från BRÅ:s kartläggning av vilka som begår sexualbrott. Studien visar att män med utländsk bakgrund är kraftigt överrepresenterade. Det är illa nog och måste utan tvekan beivras och orsakerna måste tas på största allvar.
Vi talar enligt rapporten företrädesvis om unga män som har sina traditioner och beteenden från länder där kvinnoförtryck i vår mening är utbrett. Där kvinnors liv i det offentliga rummet är starkt begränsat.
Nu har de drygt 35 000 ensamkommande unga männen från bland annat Afghanistan, Eritrea och Somalia sedan ett antal år, med höjdpunkten i ankomster hösten 2015, hamnat i en diametralt annan värld.
Vad möts de av här? Jo, de kommer till ett Sverige där sexism håller på att normaliseras. Innan de ens hunnit lära sig språket för att kunna ställa frågor och få veta vad som pågår kan de läsa om kvinnohat i tidningar, men framförallt på nätet. De får del av budskap där kvinnor hånas och förnedras för sina åsikter just för att de är kvinnor.
De kunde under studentyran läsa banderoller på studentflak som uttryckte ett kvinnoförakt utan motstycke eller om den kvinnan på en arbetsplats som reagerade på lappen på arbetsplatsens diskmaskin med texten
”Sätt på mig när jag är full”. När hon protesterade möttes hon av kommentaren ” Har hon inget annat för sig”. Detta är renodlade sexistiska skämt som ingen ska tolerera.
Hur uppfattas dessa exempel av de unga männen när både svenska män och kvinnor låter sexistiska skämt passera?
Hur ska samma unga män förstå och tolka det faktum att alltför många fall av anmälda våldtäkter läggs ned och i händelse av fällande dom blir det en löjligt låg straffpåföljd?
Hur ska de förstå systemet, i de fall när en rättegång faktiskt äger rum, när det ställs frågor till kvinnan/offret om hur hon var klädd, hur mycket hon hade druckit och varför hon inte gjorde motstånd…
Det är ett gemensamt ansvar för alla att överväga och ta ställning till vilka värderingar vi är beredda att stå upp för. Det är en utmaning för såväl varje enskild individ, man eller kvinna och vårt gemensamma samhällssystem att ta kvinnors otrygghet på allvar. En utmaning som inte enbart förklaras med antalet unga män som anlänt till Sverige och deras sociala/kulturella bakgrund!
Helen Wretling
ordförande, Liberala kvinnor i Sörmland