En helt ny organisation ska byggas upp, enligt förslaget som diskuteras och kommer upp till beslut i eftermiddag när kommunstyrelsen sammanträder.
Förslaget går ut på att Nyköpings kommun successivt ska bygga upp en egen enhet för att producera all mat till kommunala skolor och äldreboenden. Och på sikt ska mer mat lagas på plats på olika skolor. Flera kök kommer att behöva byggas om eller renoveras för att det ska gå att laga maten på plats.
– Planen är att kunna laga maten från grunden på plats på fler skolor, säger kommundirektör Erik Carlgren.
– Det är ett kvalitetskrav som har vuxit fram. Politiskt i dag är det en allmän diskussion om olika kvalitativa krav och i det ligger att den ska vara lagad på plats.
När maten tillagas i kommunal regi ska det också bli lättare att välja lokalproducerade och ekologiska råvaror. I dag lagas den största delen av maten av storproducenterna Sodexo och ISS. En skola och 19 förskolor har redan i dag egenlagad mat, och planen är att all mat som serveras ska vara lagad i kommunal regi och på plats på varje skola som är tillräckligt stor för att ha eget tillagningskök.
I en delrapport som presenteras i dag på KS beskrivs hur det ska gå till. En erfaren chef ska rekryteras så snart som möjligt. I dag arbetar 23 kockar och 25 personer som måltidspersonal på förskolor och Ålberga skola. Dessa kommer att i stället för att vara anställda på respektive skola ingå i en ny enhet för måltidsproduktion. Successivt ska avtalen med Sodexo och ISS, som i dag lagar mat till skolor respektive äldreboenden, att avslutas. Under en övergångsperiod ska en projektledare anställas för att leda omställningen.
På sikt ska även städning av kommunala lokaler flyttas över och drivas i kommunal regi. Sammantaget kan det innebära mellan 200 och 300 nya tjänster i kommunal regi.