I Bäckstugan fick den som var nyfiken prova på att dansa Hamburska till levande musik. Dansläraren Bert Persson förklarade och visade med hela kroppen hur dansen skulle gå till. Han har jobbat som lektor i folkdans på Dans och cirkushögskolan i Stockholm.
– När man dansar pardans finns några kritiska ögonblick. Det är som att flyga, starten och landningen är svåra, förklarar han pedagogiskt för paret som dansar när tidningen är på besök.
Dansparet Ingela Borg och Lars Wennerholm känner inte varandra, men slumpen gjorde att de fick dansa tillsammans.
– Det är kul med folkmusik. Man blir glad av det och det är lätt att träffa nya vänner, säger Ingela Borg från Flen
– Det är bra att det bara är vi som dansar just nu. Vi har en danslärare och tre spelmän för oss själva, säger Lars Wennerholm från Eskilstuna.
Tanken med spelmansstämman är att de som intresserade av folkmusik kan sammanstråla för att umgås, spela, dansa och sjunga tillsammans. Även ickemedlemmar får vara med och spela eller bara lyssna om man hellre önskar det. Spelmansstämman ger alla chansen att uppträda.
I huset intill hörs ljuva toner från fioler och det är Christina Frohm som håller en låtkurs med musik från trakten. I en ring sitter ett tiotal musiker och spelar fiol och klarinett.
– Jag har valt låtar från bygden och har gjort ett nedslag i en notbok från Vingåker, säger Christina Frohm.
På eftermiddagen var det dags för den yngre generationen att äntra scenen vid Skansenmuseet. Adam Bülow, Johar Linnander, Maria Munkhammar och Jonathan Mattsson studerar folkmusik och får chansen att visa att folkmusiken har god tillväxt.