Liselott Hagberg fullkomligen strålar dagen till ära. Hon är klädd i en vacker röd klänning, strikt men ändå informell och det gamla residenset glöder av höstsolen som letat sig in genom de pampiga fönstren i den anrika i byggnaden. Men där upphör likheterna med det brittiska kungahuset.
För då britternas kungahus räknas som ett av Europas mer konservativa, är Liselott Hagberg dess raka motsats.
Efter sex år som landshövding har Liselott Hagberg undan för undan moderniserat länsstyrelsen i Södermanland och skapat nya samarbetsformer mellan myndigheten och människorna i länet. Och hon verkar ha tentaklerna ute hela tiden för att snappa upp vad som händer i den sörmländska myllan.
– Bara för att länsstyrelsen grundades 1634 behöver man ju inte leva på det viset. Jag trivs i sammanhang med människor, det är min grej, säger Liselott Hagberg under en av pauserna som uppstår i flödet av människor som kommit för att uppvakta henne på 60-årsdagen.
Maken Göran Hagberg är hennes ständiga följeslagare. Vi smiter undan lite och han berättar att Liselott jobbar enormt mycket och så gott som varenda kväll. Och att hon har skyhöga ambitioner.
– Hon har till och med myntat sin egen devis: "För Sörmland hela tiden", säger han.
Liselott skrattar högt när hon får reda på att maken skvallrat för oss och berättar att det mesta i hennes liv kretsar runt uppdraget och att samtalen ofta handlar om Södermanland.
– Vid ett tillfälle undrade Göran om jag var gift med ett län eller med honom. Det var då jag kom på det: Kungens valspråk lyder ju "För Sverige i tiden". Mitt motto blev i stället "För Sörmland hela tiden".
Trots att Liselott Hagberg har sagt ifrån om presenter och i stället önskat att gästerna bidrar med en slant till Sörmlandsledens skärmprojekt, har flera av gästerna med sig blommor och personliga gåvor. Silversmeden Anna-Stina Åberg kan inte heller hålla sig. Under åren har hon haft flera uppdrag åt länsstyrelsen och nu har hon "letat i lådorna" och hittat ett arkiverat exemplar av länsstyrelsens vapen som hon smitt i silver vid tidigare tillfälle.
– Jag uppskattar såklart att gästerna har med sig gåvor. Det känns varmt och väldigt roligt, säger Liselott.
Det offentliga födelsedagsfirandet sker på FN-dagen och besökaren Kerstin Järvinen, som fyller år samma dag, upplyser Liselott om att de båda är födda i skorpionens stjärntecken.
– Vi är kraftfulla människor, säger Kerstin Järvinen och överöser landshövdingen med beröm för den röda klänningen.
– Gud vad trevligt folk jag träffat och vilka samtalsämnen jag fått ta del av sedan jag kom in i den här rollen, säger Liselott Hagberg.
Uppdraget passar henne. Och det är uppenbart att hon har den där personligheten som gör att människor känner sig sedda. Trots att nära 200 personer befinner sig i residenset den här dagen, har hon koll på var och en. Och så fort någon ska gå, uppmärksammar Liselott det snabbt och svischar fram, tackar hjärtligt och säger adjö.
– Jo, jag samlar intryck väldigt mycket. Det är som en hårddisk. Därför måste jag få vara själv i bland och sortera, berättar hon.
Nya mötesformer är en del i moderniseringen av länsstyrelsen, där de tematiska bufféerna varit tongivande.
Liselott säger att hon aldrig varit någon kontorsråtta. Utan gillar sammanhang och att få vara en del av problemlösningen. Flera gånger varje år plockar hon därför, med stor omsorg, ihop människor ur olika sammanhang som hon tror kan ha utbyte av varandra. Placeringskort är bannlyst.
– Vi äter för skattebetalarnas pengar, då måste det komma något ur det.
För skattebetalarnas pengar ska även ett Liselott Hagströms portätt målas inför december 2019 då hon kliver av ämbetet. Nuvarande vägg med sörmländska landshövdingar som avporträtterats sedan begynnelsen känns milt sagt gubbtung.
– Ja, det där ja, suckar Liselott.
– Det ska upphandlas, vara av hög kvalitet men får inte får inte kosta för mycket, samtidigt som det ska spegla min personlighet.
Vilken är?
– Jag har tre ledord som jag tror speglar mig: Framåt, möjlighet och tillsammans. Stackars konstnär, haha!