När vi besöker verkstaden är Annika ledig, men hennes svärson Johan Lexell är på plats, liksom Per.
– Jag har jobbat här i drygt tio år, berättar Johan, innan han kliver iväg över verkstadsgolvet för att backa ut firmans bil genom ett par dörrar.
Det är alltså ett familjeföretag, men släkt med själva Simon Andersson är de inte.
– Pappa började här 1946, precis efter kriget, och då drevs det av Ebbe Söderlund. Sedan köpte farsan företaget 1967, säger Per.
Han själv började sommarjobba i företaget redan som tolvåring – och har varit Simons gummi troget sedan dess.
– Jag tyckte det var roligt att vara här och jobba. Det är den enda arbetsplatsen jag haft, både på gott och ont såklart, men mest på gott. Jag trivs väldigt bra, man träffar mycket folk och att det är kul att våra kunder är nöjda, säger han.
Annika jobbade också extra under uppväxten, men tillbringade några år på ett annat jobb innan hon på allvar började i företaget 1989.
– Sedan blev det en rätt naturlig övergång, pappa överlät firman till oss 1996. Då har han varit här i drygt 50 år, säger Per.
I maj firade man 100-årsdagen med dubbelt kalas, den ena dagen för kunder, den andra för leverantörer.
– Vi skyltade om och hade massa folk här, och så grillade vi korv bland annat. Det var väldigt trevligt.
Hur det kommer bli i framtiden, om familjeföretaget stannar i familjen, är ännu inte bestämt.
– Både jag och Annika har ju några år kvar innan pensionen. Johan, Annikas svärson, jobbar ju i firman, så han kanske är intresserad. Kanske något av mina barn vill driva det tillsammans med honom. Men vi vet inte än, vi får se hur det blir.
Däckindustrin har såklart förändrats under åren, men på Simons gummi tycker Per inte att det märks jättemycket i det vardagliga arbetet.
– Dagarna har rullat på, och det har även däcken gjort, säger han med ett skratt, innan han fortsätter:
– Nä, men vi har ju en ganska specialiserad verksamhet. Många andra däckfirmor har kanske också bilverkstad och andra verksamheter, då blir man nog lite mer splittrad och måste säga nej till den där punkteringen som kommer in. Och fastän bilar ändras har vi alltid några ledord – kunden i centrum, håll en hög servicenivå och lös de problem som kan uppstå. Då kan man hålla i 100 år.