I ambulansen blir jobbet en livsstil – här är trotjänarna som räddar liv

De kör flera hundra mil i månaden och är först på plats när vi sörmlänningar är i nöd. Vi har besökt arbetsplatsen som räddar liv – ambulansstationen.

Johan Rosenlind har arbetat som ambulanssjukvårdare i 19 år.

Johan Rosenlind har arbetat som ambulanssjukvårdare i 19 år.

Foto:

Övrigt2017-05-12 06:00

Det är en gråmulen och regnig dag men trots det skiner Johan Rosenlind när vi går på en rundvandring i ambulanspersonalens relativt nya lokaler.

– Jag har jobbat här i 19 år och aldrig känt att det varit tråkigt att gå till jobbet. Det blir mer än ett jobb, det blir en livsstil, säger han.

Vi passerar kontor, små inredda rum där de sover korta stunder under sina 24-timmarspass, noggrant upphängda arbetskläder i ett enormt kapprum, garage med parkerade ambulanser, samtalsrum och gym.

– Vi alla håller igång och är aktiva. En del i provet för att till slut få bli ambulanssjukvårdare är till exempel att nedför trappor bära en brits, som väger 35 kilo, med en människa på minst 85 kilo på. Vi måste hålla igång vår fysik för att alltid klara av att lyfta tungt och otympligt.

Glenn Blomberg är sedan 2,5 år enhetschef på ambulansen i Nyköping.

– Min huvudsakliga uppgift är att se till att alla anställda har det bra. Det är allt från alla personalfrågor, bilar som kanske går sönder, lokaler.

Tidigare har han också arbetat som ambulanssjukvårdare och vittnar om att de absolut stött på många tuffa situationer.

– Vi har sett mycket allihop. När det till exempel skett ett mord eller när barn farit illa, då känns det. Vi är noga med att alltid fånga upp när någon varit med om något jobbigt. Vår kamratstödjarfunktion finns alltid tillgänglig. Det finns inget som är så viktigt som att prata av sig.

Fyra ambulanser och en bedömningsbil, varav en ambulans står i Vagnhärad, finns tillgängliga.

– Det här är den bästa ambulansutrustningen på marknaden. Alltid uppdaterat. Det är otroligt välorganiserat, vilket känns tryggt för oss som jobbar här varje dag, säger Johan Rosenlind.

På ambulansen i Nyköping arbetar 46 fast anställda och tolv timanställda, uppdelade i ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor. Den yngsta är 26 och äldsta 67. Det är människor som tidigare sadlat om från bland annat poliser, murare och snickare. Tillsammans utgör de nu det arbetslag som kommer till sörmlänningarnas undsättning.

Christer Sundlöf, Elisabet Ax och Johan Rosenlind sitter i det gemensamma hängutrymmet, som skulle kunna tas för vilket vardagsrum som helst.

– Vi jobbar tätt ihop och kommer varandra otroligt nära. Det blir väldigt familjärt. Vi är människor med många olika erfarenheter som tillsammans kan lite om mycket, säger Elisabet Ax.

På frågan om yrket med tiden sliter mycket på kroppen nickar Christer Sundlöf instämmande. Han har arbetat 25 år inom ambulansen.

– Det börjar kännas nu med åren, framförallt sömnen kring de så oregelbundna arbetstiderna. Men utöver det är det här fortfarande världens roligaste jobb, det ger så mycket.

Plötsligt går ett larm igång. Gula sirener snurrar i korridorerna. En röst hörs i lokalernas högtalarsystem. Kollegorna reser sig och går raskt, fokuserat och målmedvetet mot det stora garaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om