Kalas när Kila hembygdsförening firar 40 år

Kila hembygdsförening startades 1978 och firar därmed 40-års jubileum i år. Intresset för kulturhistoria och viljan att ta till vara på kultur och natur har skapat en stor gemenskap för de hundratals medlemmarna i föreningen.

– Vi medlemmar vill ta vara på vår hembygdshistoria och naturen i socken, säger Börje Eriksson, ordförande för Kila hembygdsförening, som i år firar 40-års jubileum.

– Vi medlemmar vill ta vara på vår hembygdshistoria och naturen i socken, säger Börje Eriksson, ordförande för Kila hembygdsförening, som i år firar 40-års jubileum.

Foto:

Övrigt2018-11-21 13:40

I år firar Kila hembygdsförening fyrtio år. På årsdagen den 5 oktober bjöds det till fest på Stavsjökrog. Det serverades tre rätter middag, kaffe, till det bjöds det på underhållning och historia. Föreningen som har ett hundratal medlemmar hade även bjudit in grannföreningar från trakten som de brukar samarbeta med.

– Det blev ett uppskattat och trevligt jubileumsfirande, säger föreningens ordförande Börje Eriksson.

När föreningen bildades 1978, av bland annat Gösta Fredriksson och prästen Kjell Granroth, var de totalt cirka åtta medlemmar. På den tiden träffades man i dåvarande församlingshemmet. Tio år senare fick de flytta in i gamla sockenstugan. Stugan var på den nedgången men med gemensamma krafter lyckades de renovera den och det är fortfarande föreningens mötesplats.

– Föreningen bildades tackvare intresset för kulturhistoria. Grundarna ville ta vara på kulturen och naturen i området och det är fortfarande de stadgar vi arbetar efter och som driver oss inom föreningen än i dag, säger Börje.

Hur har föreningen förändrats under de här fyrtio åren?

– Framförallt har medlemsantalet ökat, vi är cirka tvåhundrafemtio stycken, vi är glada att vi så många aktiva, säger Börje.

Vad utmärker Kila hembygdsförening?

– Intresset för kulturhistoria och gemenskapen. Att vi har så många aktiva medlemmar och välbesökta aktiviteter.

Vad brukar ni göra när ni träffas?

– Vi gör vandringar och utflykter, men lägger mycket tid på att ta hand om kultur och natur i vår socken. Bland annat har vi gjort mycket underhållsarbete kring Nunnebanan, den norra delen från Stavsjö till Virå bruk, säger Börje.

Börje berättar om att de nyligen gjorde ett intressant besök i Tunabergs bergsslag. Hur de anordnar välbesökta utställningar i musset på övervåningen i Sockenstugan och att de ofta samarbetar med föreningarna i Krokek, Kvarsebo, Björkvik, Lunda, Tuna och Bergshammar. Därför var det också ett nöje att bjuda in de närmaste föreningarna till jubileumskalaset.

Vad händer härnäst?

– I december bjuder vi traditionsenligt in till julgröt, vi räknar med att det blir 40-50 deltagare som kommer då. Inför nästa år har vi många spännande punkter på programmet, säger Börje.

Han tror att den fyrtioåriga föreningen har en lång och spännande framtid att se framemot.

Kila Hembygdsförening

Föreningen bildades för fyrtio år sedan, den 5 oktober 1978. Initiativtagare var bland annat Gösta Fredriksson och prästen Kjell Granroth. I början träffades man i dåvarande församlingshemmet (gamla tvättstugan) efter tio år flyttade man in i gamla sockenstugan. Intresset för kulturhistoria är anledningen till att föreningen bildades. Föreningen driver ett välbesökt museum i sockenstugan. Vandringar i historiska miljöer och hjälper till att ta till vara på natur och hembygdshistoria i socken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om