Nu blir gamla tidningar lättare att läsa

Med den nya mikrofilmsläsaren på biblioteket ska gamla tidningar bli ännu lättare att läsa.

Monica Samuelsson och Jessica Malmström spanar in den nya mikrofilmsläsaren på biblioteket.

Monica Samuelsson och Jessica Malmström spanar in den nya mikrofilmsläsaren på biblioteket.

Foto:

Övrigt2018-01-22 09:00

Utvecklingen går framåt när det gäller hur man kan ta hand om och forska i gammalt material.

Bland annat om man vill släktforska eller bara av intresse läsa gamla exemplar av Södermanlands Nyheter och andra tidningar som getts i Nyköping med omnejd.

Monica Samuelsson och Jessica Malmström på Nyköpings stadsbibliotek visar oss bibliotekets senaste nyförvärv – en ny microfilmsläsare.

– Tidigare när folk har kommit in för att titta har de varit så förväntansfulla, men så har det inte varit lika lätt och bra som om man hade läst en ny tidning. Därför ville vi till slut investera i en bra läsare som är för tidningar, eller mikrofilm över huvud taget, berättar Monica Samuelsson.

Hon konstaterar att det också handlar om vad det är för kvalitet på filmen och vad det varit för kvalitet på tidningen aktuell utgivningsdag. Annan teknik användes ju när tidningarna började skannas på 1930-talet.

– Så det är mycket som spelar in, konstaterar Monica Samuelsson.

Hon sätter sig och kan dock med lätthet efter att ha matat in mikrofilmen i läsaren visa oss tidningssidor från 1943 och utskrifter på en annons SN grundningsåret 1893.

– När jag började här 2001 fanns en gammal microfishläsare. Nu har vi släktforskning på de där datorerna men då är det bara databaser, säger Monica Samuelsson och pekar mot två andra datorer som står i samma rum.

Det finns några luckor i det gigantiska arkivet, men i stora drag ska alla SN från 1893 fram till 2013 finnas att läsa i via mikrofilmsläsaren. I samma arkiv ligger även tidningslägg med gamla, fysiska, tidningar. Nyare tidningar ur det digitala arkivet får man bege sig till Kungliga biblioteket i Stockholm för att läsa i då det digitalt blev en förändring efter 2013.

Vad är skillnaden på den här maskinen mot den maskin ni nu tagit ur bruk?

– Då räckte det att man var lite praktisk och händig. Med den här måste man förstå datorhantering lite mer. Det är lite skillnad på hur man kan ställa in skärpa och fokus. Men lägger man ner lite tid kan man få det riktigt bra, säger de.

Jessica och Monica konstaterar dock att allt större del av befolkningen är datorvan, men att behövs det hjälp kan man få det antingen muntligt eller skriftligt. Det finns också möjlighet att få tidningssidor utskrivna. Man hoppas också att ytterligare funktioner ska gå att få till i systemet, att man ska kunna skriva in sökord och inte i detalj behöva veta exakt vilket datum man behöver få fram.

Hur ofta har det tidigare kommit in folk för att läsa gamla tidningar, och vad kollar de särskilt efter?

– Vi har ingen statistik på det utan det är varierande. Det är låntagare då och då som frågar. Men vissa kan sitta i dagar och söka, alltifrån att man vill titta på någon dödsannons till annat. Någon har kommit in och tittat på hela 1951, någon efter 1904 och någon på 2002–2003 så det är rolig spridning.

Hur mycket kostade den här maskinen att köpa in?

– Jag frågade mina chefer, och de sa att jag skulle säga att "vi gjort en liten investering"...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!