Nytt ansikte på klassiska Gnesta-Kurre

De flesta Gnestabor har någon slags relation till den anrika korvkiosken Gnesta-Kurre, som legat vid stationen sedan 50-talet. Sedan ett par månader tillbaka möts hungriga gäster av ett nytt ansikte i luckan: Kabil Gültekin.

Kabil Gültekin är sedan ett par månader tillbaka ny ägare av anrika korvkiosken Gnesta-Kurre, mittemot tågstationen i Gnesta. Om två år kommer han känna alla i stan, säger han.

Kabil Gültekin är sedan ett par månader tillbaka ny ägare av anrika korvkiosken Gnesta-Kurre, mittemot tågstationen i Gnesta. Om två år kommer han känna alla i stan, säger han.

Foto:

Övrigt2017-07-06 06:00

‒Tjena chefen, vad vill du ha?

Kunder ska mötas med värme, tycker Kabil Gültekin. Att träffa folk är minst lika stor del av tjusningen som att laga god mat.

Han köpte Gnesta-Kurre för tre månader sedan, av de gamla ägarna som han kände sedan tidigare. Det har gått bra sedan dess, berättar Kabil Gültekin, men det tar tid att bygga upp en verksamhet av den här typen.

‒Man måste kämpa ett tag, folk här känner inte mig än. Sakta, sakta lär man känna gästerna. Om två år kommer hela Gnesta veta vem jag är.

Han flyttade till Sverige från Turkiet, där han jobbat med mat sedan barnsben, för fyra år sedan. När turkisk mat kommer på tal glittrar det till i ögonen. Visst hade det varit en dröm att laga rätter från Turkiet, men det är lättare sagt än gjort.

‒Jag skulle behöva byta ut hela köket här, det har jag inte råd med. Men kanske ska jag börja sälja lite lamm.

Nu bor Kabil Gültekin i Södertälje. Innan köpet av Gnesta-Kurre hade han en pizzeria i centrala Stockholm, och en kiosk i Fittja. Men de är sålda nu.

Korvkiosken mittemot Gnesta station har anor från 50-talet och är en riktig klassiker, något som den nye ägaren är väl medveten om.

‒De var först i Sverige med mjukglass!

Kurt-Erik Borg började sälja korv i en liten kur, och flyttade så småningom in i den nuvarande lokalen. Verksamheten var sedan kvar i familjen i decennier, tills sönerna sålde i början av 2000-talet.

Men mycket har hänt sedan dess. I dag är det till exempel viktigt även för korvkiosker att finnas på sociala medier. Kabil Gültekin har bland annat marknadsfört både sig själv och maten i olika lokala grupper på Facebook.

Menyns nya stjärna, en hamburgare gjord på högrevsfärs, är han särskilt stolt över.

‒Det är färsk högrevsfärs. Du hittar ingen annan med samma smak, garanterat. Vi gör bra mat och det är kvalitet på allting, säger Kabil Gültekin och serverar nöjt ett nystekt exemplar till en hungrig gäst som just kommit med pendeltåget.

Annars är det klassiker som tunnbrödsrulle och kebab med bröd som säljer bäst, även i Gnesta, berättar han.

Tills vidare pendlar Kabil Gültekin mellan Södertälje och Gnesta, även om han väljer bort tåget.

‒Det finns bil, kompis.

Tanken var dock från början att flytta lite närmare Gnesta-Kurre.

‒Jag tänkte flytta hit när jag köpte kiosken, men det finns inga lägenheter.

Gillar turkisk mat

Namn: Kabil Gültekin.

Gör: Driver anrika korvkiosken Gnesta-Kurre.

Ålder: 24 år.

Bor: Södertälje.

Favoritmat: Turkisk mat, särskilt äkta döner kebab.

När han inte jobbar: Gillar golf, bio och att resa, gärna till Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om