Teodora fick missfall – dömdes till 30 års fängelse

El Salvador har en av världens strängaste abortlagar, med totalförbud utan undantag. Riksdagsledamoten Marco Venegas har nyligen besökt landet och träffat några av kvinnorna som har dömts till långa fängelse­straff efter att ha gjort abort eller fått missfall.

Övrigt2018-01-29 09:00

I flera av världens länder, inklusive några europeiska länder, är abort fortfarande förbjudet enligt lag. Detta trots att tiotusentals kvinnor mister livet i osäkra aborter årligen, enligt Världshälsoorganisationen.

En av världens absolut strängaste abortlagstiftningar finns i El Salvador, där abort totalförbjöds 1998 i samband med en lagändring.

Kvinnorna i El Salvador tillåts inte under några omständigheter göra abort, inte ens om mammans liv är i fara eller graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Den som bryter mot förbudet riskerar att dömas till flera års fängelse. Straffet för abort är två till åtta år, men inte sällan betraktas missfall eller abort som mord och resulterar i ett fängelsestraff på mellan 30 och 50 år.

– Tidigare var det tillåtet om det innebar fara för kvinnans liv eller om det var efter en våldtäkt, säger riksdagsledamoten och Nyköpingspolitikern Marco Venegas (MP).

Sedan förbudet infördes beräknas omkring 140 kvinnor i landet ha dömts till långa fängelsestraff som följd. De flesta är fattiga kvinnor från socioekonomiskt utsatta områden, utan möjlighet till läkarvård, enligt Marco Venegas, som nyligen har varit på besök i huvudstaden San Salvador och träffat några av de dömda.

– Jag träffade 15 kvinnor som har dömts till mellan 30 och 50 års fängelse på grund av missfall eller abort. Det finns privata läkare som utför aborter för pengar, så medel- och överklassen har inte samma problem, men är du fattig ses du som värdelös.

En av de kvinnor Venegas träffade i fängelset var Teodora Vásquez, som fick missfall på arbetsplatsen och dömdes till 30 års fängelse. Efter elva år bakom galler har hon blivit en av frontfigurerna för den pågående kampen för kvinnors rättigheter i fängelset.

– Hon är helt fantastisk och energisk. I hennes fall var det ett missfall som enligt läkaren berodde på näringsbrist, säger Marco Venegas.

Under besöket träffade Venegas också riksdagskommissionen som arbetar med abortlagen. Tre lagändringsförslag har presenterats, men beslut kommer inte att fattas förrän efter valet i mars.

– De flesta i kommissionen tycker att lagen är hemsk, men ingen vill göra något innan valet.

Marco Venegas är fast besluten att arbeta vidare med frågan och tror att Sverige har kapacitet att påverka lagändringsprocessen i landet..

– Jag har pratat med några politiker här i Sverige. Vi ska försöka skapa ett nätverk som ska vara med och påverka processen, säger Marco Venegas.

Marco Venegas (MP)

Bor i: Nyköping och Stockholm

Yrke: Socialarbetare/socionom och riksdagsledamot

Född i: Chile

Familj: Fru och två döttrar, 14 och 19 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!