"Vi var banbrytande"

Han är röst och rörelser bakom den älskade Televinken. Ola Lundberg är tredje generationens stockholmare, men landade utanför Runtuna som kycklinguppfödare. På söndag fyller han 75 år.

Övrigt2017-02-11 07:00

Både Ola Lundberg och Televinken bor vanligtvis i Runtuna, men just nu är Televinken ute på äventyr.

‒Han är uthyrd i [link value="http://scenkonstmuseet.se/artikel/televinken-flyttar-in/" text="tre år till Scenkonstmuseet" target="_blank"] i Stockholm. Han ska vara utställd där, säger Ola.

[youtube id="55F17MNfY_E"]

Men vi backar lite, börjar från början.

‒Jag är uppvuxen på Söder i Stockholm, men tillbringade varje barndomssommar på landet i Småland, och tyckte om att ha hand om djur. Det satte spår.

Ola utbildade sig till elektroingenjör, för han hade också ett stort intresse för teknik och hade redan som liten bestämt sig för att det var vägen han skulle gå.

‒Jag fick jobb på Sveriges Radio, och så hette ju både SVT och SR innan man hade delat på dem. Så på det viset fick jag in foten i tv-branschen. Jag började i programkontrollen, körde filmprojektorer och videoband.

Mellan barnprogrammen hade man på den tiden så kallade barnhallåor. Anita Lindman Lamm var en sådan. En dag, efter att hon varit på resa i London där hon köpt en marionettdocka, kom hon ner till bildkontrollen och frågade om någon kunde hålla dockan under sändning och svara på lite frågor hon ställde.

‒Jag hade hållit på med dockteater och erbjöd mig att hjälpa till. Men det blev lite tvärtom, hon svarade i stället på frågorna jag ställde. Televinken var född – och han tog liksom över med en gång.

Ola beskriver det som att Sveriges Radio inte var begeistrade, att man inte gillade att någon utanför producentgruppen hittat på ett program.

‒Men de där småsnuttarna som vi hade mellan barnprogrammen med Televinken blev oerhört populära. Vi fick in massvis med post från barn. Men Televinken fick inte betalt. Vi delade Anitas gage i många år.

I 40 år fortsatte Anita och Ola att göra Televinkenprogram.

[youtube id="cT-2is62PNM"]

Dessutom har de gett ut skivor, varit julkalender och sommarprogram, varit på folkparksturnéer och spelat in många program om trafiksäkerhet åt NTF.

[youtube id="Z2AM2OzJzuU"]

‒Det var alltid improvisation, aldrig manus. På den tiden var vi banbrytande, och Televinken hade en roll som lite ifrågasättande och busig, och det hände att folk reagerade på det. Men barn tyckte det var jättehäftigt.

Att han varit en stor del av många svenskars barndom är svårt greppa tycker Ola.

‒Jag har nog aldrig riktigt förstått det. Det har hänt att jag blivit igenkänd, och det är bara roligt. Någon gång upptäcker man att man är med i ett korsord, för ett tag sedan var vi en fråga i frågesport på tv. Det är kul.

Hur var det med dina egna barn?

‒De såg också Televinken på tv. Sedan bodde han i en låda här när vi inte spelade in. En gång, när min äldsta son inte ville göra som jag sa, tog jag fram dockan och sa till som Televinken – då lydde han, säger Ola och ler.

Under tiden utvecklades också Olas roll på SR – han blev teknisk chef för en studio, men tröttnade så småningom på de långa arbetstimmarna.

‒Man såg aldrig solen. Resultatet blev att jag köpte den här gården. Folk trodde väl inte att det var på allvar, grannarna trodde nog det skulle stå tomt.

Så blev det inte. I många år bedrev Ola kycklinguppfödning på gården – men har också testat grisuppfödning, grönsaksodling och att odla penséer.

‒Det sista blev fiasko. Vi hade får då, som kom lös och trampade sönder eller åt upp allt. Av 10000 planterade penséer fick vi tillräcklig att sätta i blomlådor vid trappen, säger Ola och skrattar.

För tre år sedan sålde de av kycklinguppfödningen. Men Ola har ständigt nya projekt.

‒Häromåret byggde jag en gärdesgård, och så anlade jag en sjö här på gården, och i 20 år var jag ordförande i Nyköpings segelflygklubb. Jag är fortfarande ute och flyger och har elever, och snart är det dags för jakt här ute. Jag tycker inte om att inte ha något för händerna.

Födelsedagen firas lugnt med familjen, men förutom att det är Olas födelsedagshelg är det från och med i dag som besökare kan gå och se Televinken på den där utställningen i Stockholm.

‒Det är fint att han ska visas upp. Han har ju kommit fram här hemma då och då, men mest har han legat i sin låda.

[link value="https://www.oppetarkiv.se/video/1145229/godnattstunden-med-anita-och-televinken-avsnitt-1-av-8?ac=televink" text="På SVT:s Öppet arkiv" target="_blank"]på nätet kan du se Godnattsstunden med Anita och Televinken från 1968.

Ola Lundberg

Fyller: 75 år.

Bor: Runtuna.

Kommer från: Stockholm.

Intressen: Jakt, segelflyg, resor. "Vi har besökt 40 olika länder, och jag har varit ordförande i Nyköping segelflygklubb."

Familj: Hustrun Lisbeth och Ola har två barn var sedan tidigare, och nio gemensamma barnbarn.

Gör: Pensionerad kycklinguppfödare, som tidigare även jobbat på Sveriges Radio och SVT som ingenjör. Känd som rösten och marionettföraren bakom den kända barnprogramsfiguren Televinken.

Så firas födelsedagen: "Med familjen i relativt lugn".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!