– Jag följde med min moster som jobbade som kallskänka till jobbet under ett höstlov. Då märkte jag på en gång att det här var något som jag ville jobba med. Sedan var man kanske inte jätteduktig på att laga mat som liten. Men jag tyckte ändå det var otroligt roligt och visste att det var kock jag ville bli, säger Stefan Södergren.
Vilken typ av mat lagar du helst?
– Det måste bli svensk husmanskost. Dillkött är nog min favorit att laga. Men jag gillar också att laga mat med inspirationer från bland annat Asien, Europa och USA. Men just husmanskost lagar jag mest av. Vilket är tur eftersom det är det kunderna här vill ha, säger Stefan Södergren.
Stefan gick restaurangutbildning på gymnasiet Riksäpplet i Haninge. Efter utbildningen började han jobba. Under en tid jobbade han i Stockholm. När han ledsnade på det fick han erbjudande om att bli köksmästare på Jogersö. Något Stefan tackade ja till på en gång.
– Jag struntade i Stockholm och kom hit för att jobba istället. Nu känner jag att det verkligen var rätt beslut. Omgivningen här är fantastisk, säger Stefan Södergren glatt.
Kom coronan som en käftsmäll för er, som det gjorde för andra?
– Faktiskt inte så mycket som vi trodde. Vi var väldigt tidiga på bollen och började snabbt med matlådor, helt plötsligt stod vi med 60 matlådor som skulle fyllas. Sedan kom sommaren och då fick vi klippa ner menyn för att hinna med alla beställningar. Det var helt otroligt vad mycket folk det kom. Det som dock hände var att vi inte längre fick några beställningar från företag, men det kunde vi ju inte göra så mycket åt, säger Stefan Södergren.
Det är inte bara matlagning som intresserar Stefan Södergren. Ibland kan det vara lika roligt att bara prata med gästerna.
– Jag älskar att prata med folk, det är sådan jag är. Därför är det väldigt roligt att det kommer stammisar som man lär känna. På tisdagar till exempel så vet jag att det kommer samma person. Han beställer alltid samma sak varje gång. Det är verkligen roligt att skapa en relation med gästerna.
Skulle ni kunna tänka er att servera mat med lokala ingredienser?
– Absolut. Det enda problemet är att jag inte har så jättemånga kontakter. Förmodligen eftersom jag inte är härifrån. Men det är klart att det hade varit väldigt spännande att jobba med lokala ingredienser. Det kanske kommer till hösten.