Oxelösundaren med siktet instÀllt pÄ New York

Det var pÄ sociala medier som företagaren Emanuel Fröberg sÄg stor potential, redan som elvaÄring.

Emanuel Fröberg Àr 21 Är gammal och Àr grundare till marknadsföringsbyrÄn Keep up agancy.

Emanuel Fröberg Àr 21 Är gammal och Àr grundare till marknadsföringsbyrÄn Keep up agancy.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-11-28 22:15

2010 hade oxelösundaren Emanuel Fröberg en egen Youtubekanal. DĂ€r laddade han upp klipp frĂ„n TV-programmet Idol. PĂ„ grund av upphovsrĂ€ttslagar fick Emanuel inga pengar för sina miljontals visningar, men han fick kunskap. 

– NĂ„gonstans vĂ€xte det en förstĂ„else hos mig dĂ„. HĂ€r har folk sin uppmĂ€rksamhet och de tittar pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger han. 

Idag driver Emanuel sin egna marknadsföringsbyrÄ, Keep up agency, som hjÀlper andra företag att etablera sitt varumÀrke pÄ sociala medier. Idén om att skapa ett företag blev till verklighet 2017, dÄ Emanuel sÄg att mÄnga bolag inte tog vara pÄ de möjligheter som fanns pÄ det forumet.

– Jag tyckte dĂ„ att de flesta företagen slĂ€ngde sina pengar i sjön, sĂ„ jag satte ihop ett helhetskoncept med strategiarbete, innehĂ„llsproduktion, distribution, annonsering och uppföljning. Det blev sedan bolaget Keep up agency.

NĂ€r Emanuel startade sitt egna företag var han vĂ€ldigt ung, men hade trots det samlat pĂ„ sig en del kunskap. Utöver sin Youtubekanal och en bakgrund som frilansare för olika företag hade han ett fiktivt bolag som 13-Ă„ring. 

– Jag gjorde en hemsida och Facebooksida. Jag skulle göra appar till Iphone, men insĂ„g snabbt att jag var helt vĂ€rdelös pĂ„ det. Vilket Ă€r ganska solklart dĂ„ jag bara var 13 bast, sĂ€ger Emanuel och skrattar. 

Men trots lite erfarenhet gick det bra att starta Keep up agency. Vid grundandet fick Emanuel mycket tips frĂ„n andra företagare i regionen, samt hans familj. 

– Ahmad Eid som Ă€r grundare av Be good Sweden i Nyköping var otroligt hjĂ€lpsam, och faktiskt min första kund. Caxton Njuki hĂ€rifrĂ„n Oxelösund har ocksĂ„ hjĂ€lpt mig hela vĂ€gen och coachat mig. Och sĂ„ har bĂ„da mina bröder stöttat mig sĂ„ klart. 

Idag Ă€r Emanuel inte ensam pĂ„ Keep up agancy. Han arbetar med ett team bestĂ„ende av fyra personer som alla har en tydlig slutdestination: New York. 

– Vi vill frĂ€mst dit för att det hĂ€nder sĂ„ otroligt mycket dĂ€r och jag tycker att den marknaden Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande. Alla som Ă€r dĂ€r Ă€r liksom pĂ„ ett uppdrag för att Ă„stadkomma nĂ„gonting. 

Men trots att "The big apple" lockar Emanuel Ă€r Oxelösund en plats som alltid kommer att ligga honom varmt om hjĂ€rtat. 

– Det finns personer i Oxelösund som har gjort ett vĂ€ldigt stort avtryck pĂ„ mig eftersom jag levt hela mitt liv hĂ€r. Det Ă€r ju hela grunden till allting. En trygg uppvĂ€xt i en underbar stad med fantastiska mĂ€nniskor. 

Emanuel Fröberg i en intervju med SN sommaren 2018.
Emanuel Fröberg i en intervju med SN sommaren 2018.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!