30 år bland trädjättar och fält

Hans Sandberg har ägnat stor del av sitt yrkesverksamma liv åt grova träd och öppna marker. Efter 30 år som statligt anställd och 20 år på länsstyrelsen har han nu fått utmärkelsen "Nit och redlighet i rikets tjänst".

Personligt2014-12-05 15:29

Det är speciellt kul att se hur landskapet såg ut vid den tiden, säger Hans Sandberg när han visar runt i mötesrummet på länsstyrelsen. Tavlorna som klär väggarna porträtterar bilder på slott och åkrar från seklets början.

– Då var det mycket betesmarker, fortsätter han och sveper med handen över betesdjuren på oljemålningarna.

Just öppna marker är något som ligger Hans varmt om hjärtat. Han är naturresarvatsförvaltare, verksam inom natur- och miljöenheten på länsstyrelsen och har sett hur betesmarker i Sörmland öppnats upp men på senare tid också förvandlats snårig bush. Konkurrensen från utlandet gör det för dyrt för svenska bönder att hålla betesdjur.

– Det är sorgligt att se hur marker som brukats sen vikingatiden växer igen.

Intresset för naturen började under uppväxten i Husqvarna där storebröderna plöjde banan som medlemmar i fältbiologierna.

– Så jag slank väl med där på ett hörn. I sjätte klass blev jag mer fågelintresserad och arbetade senare med att ringmärka fåglar under flera år.

På länsstyrelsen i Sörmland har Hans arbetat sedan 1993. Smålandssonen "lurades" till Sörmland och Nyköping av hustrun Birgitta Andersson som också arbetar på länsstyrelsen. Innan det har Hans arbetat på Naturvårdsverket, skogsvårdsstyrelsen i Östergötland och som lärare i biologi och geografi. Dess utom har Hans varit med och startat upp två naturskolor, en i Omberg i Östergötland och en på Sävö i Nyköpings skärgård.

– För mig har det varit roligt ge ungdomarna en chans att komma ut i skärgården. På Sävö startade vi naturskolan i två gamla lotsbyggnader. Kan du tänka dig att de stod helt tomma! Men nu bedrivs både naturskola och vandrarhem där ute, säger Hans.

Arbetet som naturresarvatsförvaltare handlar om att underhålla men också om att göra naturen mer tillgänglig för allmänheten. Inom jobbets spektra finns många olika arbetsområden. En av de uppgifter som Hans specifikt inriktat sig på är gamla träd, så kallade trädjättar. Träden behöver bevaras eftersom de är viktiga för ekosystemet. Insekter och fladdermöss huserar i träden och lavar och mossor växer på dem.

– Trädjättarna hotas av andra träd, tall, gran och björk som växer upp runt om. Jag har bland annat jobbat med att skyddsvårda och inventera de här trädjättarna, ca 25 000 träd har vi inventerat i Sörmland.

Och 30 års anställning har det blivit inom staten. Den 28 november fick Hans utmärkelsen "Nit och redlighet i rikets tjänst".

– Jo men det var skoj och festligt. Landshövdingen höll ett fint tal och det var en stor baluns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om