Sverige har några välkända arkitekter som satt avtryck både nationellt och internationellt, dessutom är de representerade med några vackra hus i Kila.
Gunnar Asplund 1885–1940 med Callinska gården, (Solbacken) ritad 1915, byggd 1918.
Ferdinand Boberg 1860–1946 med Bobergs affär, byggd 1917, mitt i Ålberga samhälle.
Albert Collett 1877–1939, signerade 1915 ritningarna till Liden, vackert beläget i sluttningen ner mot Stavsjön.
Isak Gustaf Clason 1856–1930 var indirekt inblandad som Colletts chef och medarbetare.
För Gunnar Asplund var det nog en utmaning att rita Callinska gården, Asplund var då trettio år gammal. Här fanns då orörd jungfrulig natur i den mörka Kolmårdsskogen. Uppdraget att rita fastigheten fick Asplund av jägmästare Sven Callin, skogsförvaltare på Jönåkers häradsallmänning, huset var avsett som privatbostad. När man nu ser Solbacken från sjösidan är det en vacker komposition som vittnar om ett mycket kreativt tänkande med anpassning till naturen.
Kila prästgård och Gammelsta skola (det långa huset) är samtida, ritat 1915 och bär Asplunds uttryck i form och stil. Skolhuset uppfördes 1918–1919, sockenstämman ändrade delvis på ritningen för skolhuset, därmed faller Gunnar Asplunds namn bort som ansvarig arkitekt, vilket beskrivs i en tidningsartikel av Gulli Lindgren i Södermanlans nyheter. Kila prästgård går samma väg då man också ändrar i grundritningen. Det mest kända verket av Gunnar Asplund är Skogskyrkogården i Stockholm, som finns med på Världsarvslistan. Han var också huvudarkitekt för Stockholmsutställningen 1930 där funktionalismen var central i utställningen.
Emil Boberg lät bygga en lanthandel 1917 i Ålberga, som han sen drev fram till sin död 1955. Emil var bror med arkitekten Ferdinand Boberg. Vid branden den 17 december 1957 förstördes det ursprungliga husets utseende, men foton finns kvar på det gamla huset. Ferdinand Bobergs hus Vintra på Djurgården i Stockholm bär på vissa likheter med huset i Ålberga. De sluttande taken är snarlika. Ferdinand Boberg var allkonstnär, arkitekt till Nordiska kompaniet (NK) i Stockholm, han var designer till möbler, textilier och glaskonst med mera. Boberg var en av sin tids främst anlitade arkitekter, modern och nyskapande i form och utryck. Bobergs skapelser i vår närhet är NK-villan i Nyköping som uppfördes till industriutställningen i Norrköping 1906 och som sedan flyttades sjöledes till Nyköping och invigdes 1908. Villa Fridhem i Getå är också värd att besöka. Det mest kända, som ofta visas på TV, är regeringens Rosenbad i Stockholm, men det finns många fastigheter i Sverige som bär Bobergs signatur.
Isak Gustaf Clason var professor i arkitektur vid KTH i Stockholm 1890–1904. Han har ritat Nordiska museet, Halwylska palatset och Östermalms saluhall som de mest kända. Byggnaderna var uppförda i tegel och natursten som var kännetecknande för Clason.
Efter ett åsknedslag brinner Stavsjö herrgård ner till grunden den 16 maj 1915. Stavsjö bruks ledning beställer ett återuppförande av en ny herrgårdsbyggnad i 1700-talsstil som ritades av Isak Gustaf Clason. Den nya byggnaden uppfördes aldrig, däremot beställdes en ritning till en förvaltarbostad (Liden) vid Stavsjö. Ritningarna är signerade den 8 maj 1915 av arkitekt Albert Collett som var Clasons närmaste man och sedermera delägare i företaget. Samtliga här nämnda arkitekter var även formgivare av bruksföremål och konst jämsides med deras påverkan av svensk arkitektur.
Men det finns många gamla sevärda hus i Kila. Bergtorpsgården vid Bålsjön uppförd 1917 som sommarbostad åt Grosshandlare Levi Karlsson. Ett vackert herrgårdsliknande hus med mansardtak, med tillbyggnader i markplan 1936, (annex) på respektive gavlar. Fastighetens tomt ligger i anslutning till en med breddavlopp uppdämd bäck som slingrar sig genom parken i sluttningen ner mot Bålsjön. Fler arkitekter finns med vid byggnationerna, som danske Christian T Mohr 1917 och Knut O Pettersson 1936. Bergtorpgården, Solbacken och Liden är samtida med den naturromantiska stil som låg i tiden. Bebyggelsen vid och runt våra bruk, Stavsjö, Virå och Ålberga har karaktär, där även Ålberga gårds boningshus är mycket speciella. Vreta gård är gammal och sevärd, som till och från varit gästgiveri sedan 1666. Råsta gård, vackert inramad av två flyglar, med vita fönsterluckor på huvudbyggnaden. Bostäderna vid Humlekärr har en mycket egen skotskinspirerad stil med sina spetsiga tak och frontespiser.
Alla husen är värda en liten utflykt i studiesyfte, genom bygden.
Berny Gustafson