Det sägs att kunskap är det enda som växer utan att bli tyngre att bära. Dessutom krymper den inte när den delas med andra. Tur är väl det, för Göte Karlsson som nyligen belönats med Länsbildningsförbundets utmärkelse som Årets folkbildare.
– Det känns ju jätteroligt! Jag håller på med det ena och andra utan att ha en tanke på att kunna bli uppmärksammad och så får jag en sådan utmärkelse. Det är klart att det är en ära, säger han när SN träffar honom hemma vid köksbordet en av de där varma dagarna i maj.
Det är många år av engagemang och lärlust som ligger bakom priset. Med i motiveringen finns bland annat de tio bygdespel han skrev om Björnlunda, hans engagemang i det lokala föreningslivet och hans popularitet som guide, föreläsare och cirkelledare i olika sammanhang.
– När det gäller bygdespelen fick jag tag på en nyckel till kyrkoarkivet eftersom jag var kyrkvaktmästare. När jag suttit där och läst så funderade jag på hur jag skulle kunna göra all den där informationen lättillgänglig för andra. Att skriva bygdespel var ett sätt och det blev ju väldigt populärt, säger han.
Hela bygden engagerades i spelen, de som inte stod på scen satt i publiken.
– Det var otroligt att se hur människor växte under tiden. Det finns en väldig kraft i att göra något tillsammans.
Numera är Göte pensionär och har lagt både vaktmästarhandskar och manusskrivandet på hyllan. Men slutat att lära ut, det har han inte. Numera lockar han varje veckan med sig ett 50-tal pensionärer ut på vandring runt om i Gnesta.
– Tanken var att kombinera motion och kulturhistoria. De som följer med får komma ut och röra på sig och samtligt lära sig något nytt. Dessutom får jag chansen att lära ut det jag kan mycket om. Varje år räknar jag ut ungefär hur långt vi gått, förra året gick vi till Venedig!
– Senast blev det en vandring på tre kilometer i naturreservatet Herröknanäs. Jag hade lite sexualkunskap för dem som var med, något de kanske tyckte att de var lite gamla för. Men jag tyckte ändå att de kunde lära sig hur vitsippor fortplantar sig, skrattar Göte.
Och att lära ut tycker han att fler ska göra.
– Det finns så många som kan så mycket och så sluter de sig som musslor. Vi förvärvar kunskap och borde föra den vidare, annars följer det med ner i backen till slut, säger han.