Ulf Bengtsson är i dag pensionerad från tjänsten som sektionschef för allergologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men han jobbar fortfarande halvtid, framför allt med allergipatienter. Och han är bekant med teorierna kring industriellt producerad citronsyra.
Rent generellt är det väldigt ovanligt med överkänslighet mot tillsatsämnen, förklarar han.
– Det kan ställa till lite problem för oss som arbetar med allergier när teorier av olika slag sprids och människor sätter igång att på prov undvika att äta en rad saker.
Utesluter man många födoämnen ur kosten kan det dessutom vara bra att ha kontakt med en dietist, tillägger Ulf Bengtsson och påpekar att man också bör ha klart för sig att astma, eksem och en rad andra sjukdomar och åkommor har ett naturalförlopp.
– Man vet inte varför, men de går fram och tillbaka i styrka. Därför kan det hända att man drar fel slutsatser, om man utesluter ett antal födoämnen just som sjukdomen går tillbaka.
Han beklagar att ingen i svensk forskningsposition verkar intresserad av ämnet, vare sig på barn- eller vuxensidan.
– Man måste studera detta seriöst om man ska komma någonvart, vi löser ingenting i skyttegravarna. Jag föreslår att man drar ihop en expertpanel som får diskutera ämnet och att det sedan görs en seriös studie med skolmedicinska verktyg för att se om de upplevda effekterna av att utesluta citronsyra ur kosten är inbillade eller verkliga.