Kring julen i nian fick William Wallin idén om att söka in till rymdteknikprogrammet i Kiruna. Han fick höra talas om det på en gymnasiemässa, och kände direkt att det skulle passa perfekt.
– Dels är jag jätteintresserad av rymden, men också teknik. Det var den bästa kombon av de två.
Dagen han fick reda på att han kommit in var han och badade med en kompis. De kom på att, visst ja, det var ju i dag de skulle få sitt antagningsbesked, och drog hem och kollade.
– Men när jag loggade in och kollade på mig stod det inget, och det var för att det var utanför länet. Men senare samma dag kom ett mail om att jag kommit in.
Först kunde William nästan inte tro att det var sant. Att komma in på Rymdgymnasiet är inte det lättaste.
– Jag stod och läste på det, sen bad jag min pappa läsa för att kolla så jag inte missförstått. Det kändes overkligt. Det var en cool känsla.
Familjen fick någon månad på sig att förbereda flytten. sista veckan beskriver William hur han "rev ner allt" i sitt rum, och sedan packade de in flyttkartongerna i bilen för den 15 timmar långa bilresan.
Väl framme inkvarterades William i ett rum i en studentkorridor.
– Första dagarna där hade jag en bra känsla. Det kändes kul, alla verkade trevliga. Klart, lite stelt i början var det ju, men vi lärde känna varandra snabbt. Det är ju till största delen likasinnade.
En vanlig dag börjar tidigt för William. De dagar han inte börjar dagen med att simma, går han upp vid sju. När morgonbestyren är avklarade, brukar första lektionen i skolan vara matte.
– Sen har vi oftast nån lektion till, och sen är det lunch. Och lunchen är verkligen toppdelen på hela dagen! Vi äter på en restaurang här intill, och den räknas som en av de bästa i Kiruna. Vår skolmat är liksom dit folk åker för att äta, riktig lyxmat.
Extra lyxigt, med tanke på att det i studentkorridoren inte lagas särskilt mycket annat än snabbnudlar och fryspizzor.
– Hehe, nej, det brukar väl vara så.
Eftersom han pluggar första året, har han inte börjat läsa alla ämneskurser än. Framför sig har William kurser i robotteknik, nanoteknik och kurser i astronautkunskap.
– Favoritämnet hittills är programmeringen. Man måste dels lista ut hur man ska lösa en uppgift, och sen hur man ska koda den. Det är kul.
Framtidsmålet är att komma in i på en rymdinriktad högskola i Kiruna, och efter det en militärutbildning.
– Men sen vet jag inte riktigt. Något rymdrelaterat ska det bli i alla fall.
Vad är det med rymden som är så spännande?
– Vi har liksom inte varit där än, det är liksom the final frontier. Det kan finnas vad som helst där ute.