Tiden har tärt på minnet av hans verk

Det är 150 år sedan han föddes, mannen som skapat mycket av kyrkokonst i Sörmland. I privata hem lär det också finnas föremål av bildhuggaren Albin Helldén.

Personligt2016-10-02 14:48

Det var när Gunnel Lundin fick en piedestal av sin faster som hon fick upp ögonen för sin konstnärligt begåvade släkting. Albin Helldén var hennes farmors bror, ingen som Gunnel Lundin hörde talas om under sin uppväxt.

Gunnel Lundin kommer från Helsingborg, men har bott i Katrineholm sedan 60-talet och jobbat som sjuksköterska på Kullbergska sjukhuset i 30 år. Nu är hon pensionär och har mer tid att ge sina forskningsrön från sommaren 1979. Då åkte hon runt till kyrkor i Sörmland och tittade på föremål som Albin Helldén gjort.

Det började med piedestalen som hon fick av fastern. Den står än i hennes vardagsrum och vittnar om Albin Helldéns skicklighet som träsnidare och bildhuggare.

– Den är så välgjord. Jag tycker fortfarande mycket om den. När man ser den förstår man att han var skicklig, säger Gunnel Lundin.

Hennes faster bodde tidvis hos Albin Helldén under sina tonår och kunde berätta om honom. Det väckte Gunnel Lundins intresse, och då för 37 år sedan försökte hon ta reda på mer om sin släkting. Hon skrev till kyrkoherdar och frågade om de kände till något som han gjort, och om det fanns kvar i kyrkorna.

– De var så gulliga och svarade. En präst sa: "Han har gjort vår sängkammarmöbel."

Gunnel Lundin fick fram en del dokumentation, som dock bara har blivit liggande under årens lopp. När så en väninnas son, bosatt i USA, var på besök i Sverige besökte han bland annat Julita skansenkyrka. Han la ut en bild av bänkstyckena i kyrkan, tillverkade av Albin Helldén, på Facebook. Då blev Gunnel Lundin påmind, och hon konstaterade att nu i höst är det 150 år sedan han föddes, den 30 september 1866.

Hon vill uppmärksamma hans verk. Till dem hör predikstolen i Katrineholms kyrka och ett triumfkrucifix i Klosters kyrka i Eskilstuna. Kyrkorna i Björkvik, Bettna, Vadsbro och Björnlunda har också verk av hans hand, liksom många andra, totalt cirka 40 kyrkor. På Holmberget i Torshälla finns en byst av Georg Nyström, som planlade stadsparken Holmberget, och en byst av Carl von Linné, utförda i zink.

Albin Helldén studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och vid konstskolan Académie de la grande chaumière i Paris. Han var född i Bohuslän, men bosatte sig i Hällbybrunn utanför Eskilstuna.

– Där bodde han och hade sin ateljé. Huset finns kvar. Det finns en utskuren figur på ytterdörren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!