Finska pinnar. Kaffe och en skvätt mjölk. På matbordet i hembygdsstugan dukas det ofta fram goda bakverk. Matminnen har blivit lite av ett signum för Tystberga hembygdsförening.
– Vi brukar bjuda in till en dag med gammeldags mat, som halstrad strömming eller paltbröd med fläsk. Vartannat år lagar och serverar vi maträtter från andra länder. Flera av oss älskar även att baka. När vi bjuder in till gammaldags kafferep nöjer vi oss inte med sju sorters kakor utan fyller ett stort bord med kakor och tårtor, säger ordförande Eva Dahlberg.
Vi har slagit oss ner vid mötesbordet i det gamla skolhuset. Föreningen kom att bildas 1981. Nyköpings kommun hade planer på att riva den då nedgångna byggnaden, uppförd 1832. Men föreningen lyckades rädda skolhuset och fick disponera fastigheten mot att de tog hand om underhållet. En gammal fiskare bodde vid den tidpunkten i huset och förvarade även sina gamla fiskenät i ett av rummen. När han slutligen flyttade till ett ålderdomshem kunde renoveringen påbörjas av lokalerna.
– Jag har fotograferat i många år och när jag såg på anslagstavlan att en hembygdsförening skulle bildas hoppades jag att min hobby skulle komma till nytta. Så jag gick dit som fotointresserad och kom därifrån som kassör, säger Göran.
Eva Dahlberg var också med på mötet.
– Jag är gift med Göran så jag kom också med i föreningen på ett eller annat sätt, jag tror jag blev med i valberedningen, säger hon och tänker efter.
I uthuslängan, som ligger strax bakom det gamla skolhuset, har hembygdsföreningen inrett två rum till ett museum. I ett av rummen är det en pigas hem. Matbordet är dukat till middag. Alla föremål sprider en känsla av svunnen tid.
– Grunden för vårt museum är föremål från ett gårdsmuseum vid gården Ekeby som vi fick överta. På midsommarafton brukar en av våra medlemmar sitta här och berätta historier om pigan och hennes liv, säger Eva.
I år har de fått hjälp att inventera samlingen av två sommarjobbande ungdomar.
– Vi har gått igenom förteckningen av föremål, kollat vilka som var märkta och inte. De lärde sig en hel del och vi med, säger Göran.
Arkiven rymmer även ett stort antal tidningsurklipp, utskrifter på mer än tusen inskannade fotografier och uppgifter om vilka som bott i olika torp i socknen.
– Arkiven var utgångspunkten när jag nyligen visade runt några släktforskare i bygden, säger Göran.
Föreningen fyller 35 år och firade tidigare i år med öppet hus och gratis kaffe. 1991 pågick firandet i en vecka. Eva minns även en utställning med textilt hantverk kallad "Linneskåpets dolda skatter". SVT kom på besök och inslaget sändes i "Landet Runt". Det kom i princip busslaster med nyfikna besökare.
– Vi fick en anstormning av besökare, de satt överallt och fikade. Det var riktigt trevligt, säger hon.