Vi står utanför Mästerlotsens skärgårdsrum. Ett hus som Oxelösunds hembygdsförening förvaltar i Gamla Oxelösund. De tog över nyttjanderätten efter föreningen Mästerlotsen som räddade huset från rivning i början på 90-talet. Området kom att förfalla under 80-talet. Men detaljplanen ritades om, och industrimarken blev ämnad för bostäder.
– När föreningen Mästerlotsen tog över huset var det igenbommat med plank för fönstren. Efter att Skanska haft sitt platskontor här lämnades det åt sitt öde. Jag var med redan då och huset har blivit en hjärtefråga för mig, säger Christer Marklund, ordförande i Oxelösunds hembygdsförening.
I dag har den gamla sekelskiftesvillan återfått sin fulla prakt. Det låga staketet runt tomten har två medlemmar i hembygdsföreningen och en nyanländ man från Eritrea nyligen renoverat, samtidigt som svenskan har kunnat slipas på. En språkträning som skedde i samarbete med Arbetsförmedlingen och Campus Oxelösund.
– I Oxelösund är vi öppna för nyanlända, här bor invånare som vet hur det är att komma till en plats där man inte har sina rötter, säger Christer och fortsätter:
– Hembygdsföreningen har som mål att jobba för ett öppnare samhälle. Kraften i det ideella arbetet är tydligt och bör uppvärderas.
När vi ses har han precis avslutat en guidad visning längs kulturstigen i Gamla Oxelösund. Den slingrar sig förbi bostadshusen, rundar den gamla fiskehamnen och Skärgårdsmuseet. Första samlingspunkten är vid sjömanskrogen.
– När jag står på krogbacken hävdar jag att det här är grunden till Oxelösund. Det var här sjömännen gick i land i väntan på att ta sig över Bråviken med båtarna. En krog fanns då som nu för att man skulle kunna få en bit mat. Det är intressant att se vilken betydelse infrastruktur har.
Ett arkiv över lotsarnas liv i området är på väg att bli tillängligt för allmänheten. Ett 40-tal pärmar med ett stort antal dokument har donerats från Anders Frömans dödsbo till hembygdsföreningen. Här går att läsa om bland annat lotsdräng Lars Nilsson Oxelgren. Handskrivna dokument har transkriberats för att göra innehållet mer lättläst.
– Han har sammanställt handlingar som ingår i olika samlingar, som hos Kungliga biblioteket i Stockholm. På det viset har Anders fyllt pärmarna med lokal historia, säger Christer.
Midsommarfirande och strömmingsfiske i skärgårdsmiljö är några andra aktiviteter som hembygdsföreningen anordnar. I dag har föreningen drygt 250 medlemmar. Nya medlemmar tillkommer, och i år fick även styrelsen två nytillskott.
– Om det finns ett projekt som man själv tycker är intressant, så väcks ett intresse att gå med i hembygdsföreningen. Vi har nyligen även blivit med två hus till.
Det är torpet Öster Femöre och Brannäs gård han talar om.
– Vi vet vad vi ska göra i tio år framåt. Ideella krafter räddade Mästerlotsen när det begav sig. Vi fortsätter vårt arbete med bevarandet av kulturarvet.