"Vi vill hålla minnena vid liv"

Upplev ett bygdespel eller prova på att koka rödfärg. Tuna hembygdsförening vill levandegöra historien för att kunskapen om livet i byn inte ska gå förlorad.

SERIE: HEMBYGDSFÖRENINGAR2016-08-17 06:57

– Vi är inte bara ett museum med gamla saker, utan här får man prova på att göra saker som baka i bagarstugan, tvätta med tvättbrädan och koka rödfärg, säger Eva Blomgren, ordförande i Tuna hembygdsförening.

Vi slår oss ner på en bänk utanför Tuna kyrkskola. Bolltisteln vajar i vinden. Tuna hembygdsförening kom att grundas 1974 och förvaltar förutom den gamla skolbyggnaden även hembygdstugan och bagarstugan i byn. När de fortfarande arrangerade Fada-dagen kunde besökare i ett bygdespel möta mjölnardrängen Nisse och fattiga änkan Hedda Hjelte. Men efter att föreningen sålt av marken flyttades alla aktiviteter till fastigheterna i Tuna. Bygdespel om lokala händelser har de dock fortsatt med, som historien om när bastun kom till byn. Bastun huserade i en liten röd stuga belägen bakom skolhuset.

– Det var i slutet på 30-talet som kommunala tvättinrättningar kom till. Damer och herrar hade skilda tider och bastun eldades på fredagar. I två år har vi spelat bygdespelet om hur det kunde gå till i bastun och gräsmattan här var full med publik, säger Ulf Zettersten, kassör i Tuna hembygdsförening.

Eva såväl som Ulf har spelat olika roller i bygdespelen. Eva brukar även iklädda sig rollen som gammeldags fröken när skolbarn kommer på besök. Hon läser en saga, de får räkna på kulram och ha gymnastik vid bänken.

– Så här skulle vi ha det varje dag! brukar barnen säga. De sitter som tända ljus vid skolbänkarna, säger hon.

Föreningen vill berätta om hur livet såg ut i byn.

– Det som driver oss är att berätta om hur man levde här, med självhushållning och ett ekologiskt fungerande samhälle, säger Ulf.

– Vi vill hålla minnena vid liv, och det var ju inte allt för längesedan, säger Eva.

Tuna kyrkskola huserar en vindsvåning fylld med föremål ur samlingarna. Ett stort arbete har gjorts med att sortera och rensa bort dubbletter. Målet är att det en dag ska färdigställas ett museum i en av salarna på nedre plan.

– Det vi har framför oss är att fokusera på vad som ska sparas och inte. Mycket arbete har gjorts redan, men vi är inte klara. Framförallt ska föremål som förknippas med bygden bli kvar i samlingen. Man får ta lite i taget, men det vore roligt att ha samlingen mer lätt tillgänglig, säger Eva.

Ett 30-tal nya medlemmar fick föreningen förra året. Ulf åkte själv runt och la information om verksamheten i brevlådor i trakten.

– Vi är en liten förening, runt 170 medlemmar. Varje tisdag under sommarhalvåret träffas vi för att göra det som behövs, som att kratta eller klippa gräs. Flera medlemmar har varit med från start, säger han.

Närmast väntar aktiviteter som musikcafé och allsång samt höstmarknad. Bakarstugan används också frekvent. Bland annat har kvinnor från asylboendet i Tuna bjudits in för att baka.

– Vi är några eldsjälar som jobbar och sliter och har roligt. Det arbete som alla lägger ner är guldvärt, säger Eva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!